葵興/葵芳/葵盛/葵青/葵涌

299 回覆
451 Like 5 Dislike
好撚多香港人唔識分地名站名邨名
明明葵涌先係嗰區地名,成日聽到人講葵芳葵興,大佬你去邊條邨關我撚事咩
又唔見你去大埔話去廣福廣源,去柴灣又唔會話自己去興華 去堅尼地城又冇人話去觀龍
呢區啲人做乜撚

應該當年要係葵涌起兩個地鐵站所以要另外起兩個名,就用左鄰近既葵芳邨同葵興邨做站名.

結果班柒頭連自己住邊區都唔識講
Btw 樓上位巴打廣源喺邊求教 淨係去過大埔幾次真心唔知
葵司呢?
和宜合道間M記係計石籬定石蔭?
石籬人話係石蔭
石蔭人話係石籬
利申:覺得係石籬

係金花

我計石蔭
我認為分界應該係成城大廈, 一邊係 石蔭, 另一邊係石籬
後面斜路以上算石籬
以前神功戲個度開始算安蔭
所以馬記算 係由石籬搬左去石蔭
但無敵豬牛扒 呢?
好撚多香港人唔識分地名站名邨名
明明葵涌先係嗰區地名,成日聽到人講葵芳葵興,大佬你去邊條邨關我撚事咩
又唔見你去大埔話去廣福廣源,去柴灣又唔會話自己去興華 去堅尼地城又冇人話去觀龍
呢區啲人做乜撚

應該當年要係葵涌起兩個地鐵站所以要另外起兩個名,就用左鄰近既葵芳邨同葵興邨做站名.

結果班柒頭連自己住邊區都唔識講
Btw 樓上位巴打廣源喺邊求教 淨係去過大埔幾次真心唔知

沙田近大老山隧道果邊
葵盛西啲公屋好恐怖
我會形容自己住葵涌
但唔少人都知葵涌係大區, 會問我邊度
咁就仆街

葵興葵芳葵盛葵聯葵涌村石蔭石籬(梨) 安蔭梨木樹
都叫左有個名可以叫
我個度冇......

自爆
我通常形容自己住

1.和宜合道頭
2.石籬下面
3. 青山公路個邊
講完都冇乜人知係邊

新葵涌人 我會講雍雅軒隔離
舊葵涌人 如果我講屋苑名都唔知, 最準確既 就係染廠隔離

講完我都覺得自己1999

寶星?

that's why 以上既地理名詞 都形容唔到
唯有講自己住葵涌
但被人問過, 葵涌咁大你住哂?
象山邨計葵青區定荃灣區

好似係計荃灣,梨木樹都係計荃灣

梨木樹係計葵青㗎
話說之前我去填政府 form 寫荃灣 佢話我寫錯
自此我就寫葵青區
不過有朋友住梨木樹都照寫荃灣
葵盛西啲公屋好恐怖

唔錯啊 琴日游完水 屎忽痕去行咗一轉
由葵芳上葵盛東再上到葵盛西個頂 感覺好正
象山邨計葵青區定荃灣區

好似係計荃灣,梨木樹都係計荃灣

梨木樹係計葵青㗎
話說之前我去填政府 form 寫荃灣 佢話我寫錯
自此我就寫葵青區
不過有朋友住梨木樹都照寫荃灣

錯哂
梨木樹 根據香港既行政規劃, 係屬於 荃灣
陳琬琛係 荃灣區議員
可風, 李炳 係荃灣校網
諗起我以前細個小學雞學寫信
咁我住葵芳地鐵站附近,
我呀媽竟然叫我寫九龍葵涌葵芳xxxxx
搞到我一直以為葵芳係九龍
跟住去到初中睇得多人地寫信比我先知葵芳係新界
不過而家好易記 葵芳係立法會選舉都歸做新界西

伯母 你話當荔景係九龍都話姐
葵青:青衣+葵涌+馬灣
葵涌:荔景+葵芳+葵興+葵盛+石蔭+石梨貝
葵興/葵盛/葵芳:屋邨(原理等彩虹/牛頭角/藍田/秀茂平咁)

利申:葵涌JJ
和宜合道間M記係計石籬定石蔭?
石籬人話係石蔭
石蔭人話係石籬
利申:覺得係石籬

係金花

我計石蔭
我認為分界應該係成城大廈, 一邊係 石蔭, 另一邊係石籬
後面斜路以上算石籬
以前神功戲個度開始算安蔭
所以馬記算 係由石籬搬左去石蔭
但無敵豬牛扒 呢?

應該用石宜路嚟分
藍田 平田 廣田 德田 啟田 興田
一律稱為觀塘

呢堆都可以叫藍田
四順 秀茂坪 曉麗先叫觀塘
寶達可以叫自己係新界

平田德田啟田都係舊藍田邨拆左重建咁上下
興田廣田就差唔多時期再開山劈石起埋
但嗰度全部都叫藍田
葵涌邨=新區
依家仲有冇新區依個名

搭紅Van就會識
葵盛西啲公屋好恐怖

有幾恐怖呀
舊啲啲
同埋而家十居其九都係老人家啫
葵興/葵盛/葵芳:屋邨(原理等彩虹/牛頭角/藍田/秀茂平咁)

馬灣又喺荃灣區

馬灣又喺荃灣區

好似去到欣澳都係荃灣區

馬灣又喺荃灣區

Sorry 攪錯,馬灣係荃灣區

馬灣又喺荃灣區

好似去到欣澳都係荃灣區

?
西青龍頭同包括陰澳竹篙灣嘅青洲仔半島均劃為荃灣區

馬灣又喺荃灣區

Sorry 攪錯,馬灣係荃灣區

講地方唔係地區政治劃界你噉話又無錯嘅, 甚至地理上馬灣近大嶼山多過青衣

馬灣又喺荃灣區

好似去到欣澳都係荃灣區

咩撚 連迪士尼有部分都係屬荃灣區 馬灣唔洗講係荃灣區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞