潛水JJ集中討論區

419 回覆
7 Like 2 Dislike
我4月會去RA, 暫時潛過最正既地方係PALAU, 不論船上午餐, 周邊環境, 水質, 物種性都完勝SIPADAN. SIPADAN 只係某幾個SITE特別D, 水亦唔夠PALAU清. 大推PALAU.
想問布吉潛水推薦邊到
見好多plan都係皮皮島同皇帝島 睇片又唔係真係好靚
另外見到斯米蘭島靚好多 但好多都係船宿
未搵到無牌fun dive(有fd無牌)
想睇下有無方法搵到
求推薦
lm包膠
下個月去
無牌係DSD喎
Mark 低你個名到時分享下
palau 個水母湖都夠哂過癮啦. 經過呢幾年疫情D水母應該多返好多.
黎緊聖誕去斐濟 睇下到時join唔join到 Fun Dive
住兩間野都話唔洗預早book定 到時到埗再算 好驚無得玩
想問下香港邊到買gear 好,同埋除左眼罩,bcd, wetsuit, fin, 有咩係必買

仲有有左apple watch ultra subcribe 埋oceanic+, 係咪指南針都唔使帶?
巴打我而家就係象島,邊間潛店同邊到潛點好介紹?
斯米蘭船潛book 邊間好
香港學完直接外國落水玩好過啦

除非你去好耐

利伸香港學
清去左未
去完RJ 了. 水能見度一般都係10M左右唔算太清. 珊瑚好多品種亦好靚. 大魚唔太多連鯊魚都只係見過幾條黑旗鯊. 但最精彩係睇MANTA, 係伸手可及既距離圍住你游真係勁正. 不過如果睇唔到既話成個RJ就變得好普通了.

個人覺得比SIPADAN 好, PALAU 就咩都有最平均.
我印象中去rj 都幾貴,睇嚟去Palau性價比就得多
RJ 多數係船宿, 萬幾起跳. 而機票又好差貴, 淨係內陸機都4千了. 成個TRIP 3萬幾
從來未玩過 6月底有個假期
如果去個short trip 4/5日 學OW 考個牌
大家會推介邊到? 長灘島/龜島/峇里/蘇梅島?
有朋友話出去考牌學唔到野
不過應該只會係外國先會潛
想襯有個假期學下新野入坑
有冇巴打比D意見
點解唔係香港dayoff學學完放假出國咪可以搵diveshop純潛lo
可以香港學open water
外國aow, aow 本身都幾fun
因為係想放假有個trip有啲野做
本身未去到勁大興趣去玩
所以係香港應該未必會學
咁不如你去外國玩體驗潛仲好
有無咩介紹?
沖繩,綠島
有冇巴絲去過馬來西亞Sipadan嗰邊潛? 治安點 早幾年聽過有咩海盜
下下星期出發去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞