潛水JJ集中討論區

419 回覆
7 Like 2 Dislike
要subsribe先有電腦錶功能錢多咩
洗嘢真心攰同花時間
其實都係搵清水沖下,除非有沙姐
唔係咩
本身係A仔, 幾年前考左rescue, 想再考DM, 不過冇時間, 到而家都幾年冇潛了
話說七月去左dumaguete潛, 上個月去完Balicasag潛,都係一個dive上水已經想嘔飲醉酒咁行唔到路,要休息到第二日中午先好d。唔知咩事...
一齊沖涼就最好
外潛時最後個DIVE後都係清水過下淡就算, 如果潛完會隔幾個月或更耐先用既就會灌埋水入BC氣囊度, 呢度就係最煩.
我純粹想試下自己頂唔頂到啲耳壓 無巴打有嚴重鼻敏感?
我有鼻敏感, 只要潛10分鐘左右個鼻就會有大量分涕物塞9哂個鼻係完全反唔到壓. 後尾用通鼻靈就好d可以頂到大半個dive....最後機緣巧合見到網上好多潛水人都介紹隻隻藥話有用後食左而家完全解決哂問題.
隻藥就係通鼻靈?
佳連利絲Clarinase

台灣禁左但hk就合法購買, 幾十蚊盒.
不過我好似唔係鼻塞 係唔知點解一落水 明明有做反壓 但個耳仔都好痛
你一下唔得做多幾下, 一有少少耳塞既感覺就好做, 痛先做對於難反壓既人會太遲.
我一落水就開始做
有冇潛伴帶我?
我都有少少鼻敏感
你係會潛之前食定係keep住食?
潛前半個鐘左右先食. 平時冇食.
想問下潛水電腦錶可唔可以用g shock蛙人代替
上網見g shock蛙人都有唔少潛水電腦錶嘅功能
唔得啦,佢冇得計NDL同埋上水速度
想問持續進修基金係咪無了到
上網搵到係咩關於咩教練牌咩海洋課程
我想簡簡單單初學咁
如果唔包就直接搵fd個教練算
個course好似黑驚開的 唔使諗啦
https://www.google.com/amp/s/www.techbang.com/posts/45125-casio-gwf-d1000-king-of-frogman-divers-presence.amp

見呢款有上水速度只係冇NDL,如果唔係經常潛嘅話NDL可以唔洗理?貪呢隻可以當普通錶帶出街
潛水嘅gear尤其是關安全事嘅就買好啲 唔好搵命搏
啱呀, 同埋隻g shock 錶咁貴,一陣落水撞到d石花左就唔值, 留返平時戴仲好, 潛水就買隻電腦錶粗用
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞