潛水JJ集中討論區

419 回覆
7 Like 2 Dislike
呢D算把啦無謂曬錢. 泰國值得潛既得斯米蘭
文華 狗也不屌
招唔招人

之前上過Orion都ok
ching有咩故仔, 佢地賣野好平
一啲都唔平 如果你識人嘅話 可以再平多一截
ching留個tg介紹下邊度平啦不如, 我係有次買sidemount bcd 見佢最平先覺得佢ok
同一件貨賣貴成千銀,仲話比左八折我
Wetsuit 貴左一千,hood 又貴幾百
仲要等左幾個月
人地平d 又有現貨
秦國
係咪都係 斯米蘭, 布吉, 龜島?
啱呀,芭提亞潛水真係垃圾級數生物唔多,珊瑚唔靚
係咪3+1元素 利申用緊大陸wetsuit
想問各位巴絲係邊到考open water diver?
大家覺得係香港考好定係去其他地方考好?
啱啱去完沖繩體驗潛水,覺得好正好想考
香港
香港學你平日夜晚上理論,星期六日出海考就得
攞左牌直接去外國fundive
去外國浪費兩三日學唔值, 仲要上堂嘅潛點都係沙地冇野睇

不過呢,就算考左牌都要keep住喺香港潛吓,因為外國好多唔同難度嘅潛點,睇嘅野當然會靚d, 但係要你潛夠一定數量嘅樽數先得
例如沖繩有架兩次大戰沉船同埋鐘乳石洞可以潛,但就要你起碼潛夠50支樽先
原來上堂冇野睇,等我仲以為上堂一樣會有靚景添
好彩見到呢個post上黎問一問
咁等我做下功課,係香港考左先
外國沙地學冇嘢睇,香港學可以練 0 能見度
我都200%肯定佢係香港潛船,潛店,教練
我係咪俾人呃左
都係等我做多啲功課再慢慢考慮下先
本身第一下想去台灣考,順便去旅行
但係依家都唔知幾時先去得...
班香港潛水業人仕,講嚟講去都係一個point,香港啲水夠污糟夠濁,可以練膽
我ow都係台灣學,一落水就大把魚喺身邊圍圍游,乜嘢只喺沙地學冇嘢睇真係...
應該好快會有班利益者會出嚟圍我
200%肯定咁你直覺錯左,我只係一個普通A仔咋
如果你唔介意去外國用兩三假期黎上堂咪ok lor
香港係會好濁呀,但係會訓練到你個人唔好咁panic
外國沙地上堂冇野睇我係同外國其他潛點比較姐,係有少少魚ge, 但不如你直接有牌去靚d潛點仲好
點解你會不斷咁講喺沙地學冇嘢睇
你誤導人定係俾人誤導
我認我係其中一個比人「誤導」嘅人
我由OW到I都喺香港學
我有咁嘅感覺
香港學水濁感覺真係唔好
外國學靚水有嘢係真
但外國學始終要用左大部分時間做skills
係會浪費左個外潛機會囉
肥佬外潛會唔會帶自己wetsuit?
有冇人去過RA, Palau? 同sipadan 點比?
我會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞