俄佬睇嚟就嚟玩完 依家連WW1嘅水冷式機槍都拎埋出嚟用!

349 回覆
221 Like 9 Dislike
閱兵嘅嘢係要嚟J,又唔係真打,拎件模型出嚟都無人知啦
掉返轉你睇美國有幾何會搞閱兵?
個打擊聲大到耳都嗡嗡聲
M72輕啊,結構又超簡單,一枝鐵筒射完就丟
美軍單兵一人可携兩支M72,現代裝甲單位防護力的標準黎講,步兵戰車以下嘅車輛、工事,M72都炸得
事但啦
棋王

你以為世紀帝國打贏就end game 咩,不計損失佔領咗烏克蘭都仲要投入大量成本去維持佔領,本國經濟承受唔到支出,到最後win the battle lose the war 都係輸
五菱汽車
M2仲係在編現役, Maxim 到二戰都見過時, 兼一組封存退役, 加上烏冬民兵咁撚戇鳩嘅配搭, 好難唔笑

烏克蘭嘅dp28拎出嚟用都搞少少現代化啦
而家用上世紀既武器都打到你收皮呀
有,拍transformers 果陣
俄仔剛開市

以盧布計,開步升大概1成
其實現代越黎越冇分別

carbine都輕便,而且各國發現步兵既交戰距離carbine其實都打到,咁點解唔換支輕啲既槍,方便佢地上落車同埋帶多支筒、或者其他裝備呢?反正squad同platoon規模既戰鬥,負責輸出既通常都係支MG,而唔係步槍。

至於用9mm彈既衝鋒槍,其實淘汰緊,得返差佬用,因為防彈衣越黎越勁,9mm手槍彈多數打唔穿。
拎關刀、中世紀火槍都打得死人,但係現代戰爭拎出嚟就變咗笑話
明未?
你弓箭夠射得死人嫁
問題唔係支槍本身
而係雙方武器現代化差距

好多野都殺得死人
彈弓加石頭都得添 你會唔會用石頭去挑機槍?
B52仲飛緊
完全正確
問題不在武器本身 而係戰場
正統分類
步槍(rifle)用步槍彈,不論單發連發都屬步槍大類
衝鋒槍(sub-machine gun)用手槍彈既連發槍械

二戰之後,傳統步槍彈被認為威力過盛,
興起中間威力彈或小口徑步槍彈
AK74、M16呢類係用小口徑步槍彈、叫突擊步槍
AK74U、M4呢類短版既,西方叫Carbine
原指騎兵用槍身較短,射步槍彈既槍
現代借用來指同一槍系,槍身較短版本

但中共因有仿SKS既56式半自動步槍
將仿AK47既產品叫成56式衝鋒槍(兩者都用7.62x39mm中間威力彈)
所以華文對槍械稱呼較為混亂
咪就係無晒常規軍備囉
講緊打仗, 水炮車有咩用
上面講緊要換水 水炮車咪有用
係 見上面個個笑以為支槍垃圾黎 廢過弓箭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞