收集smile矯視失敗經驗

206 回覆
46 Like 10 Dislike
希x 做左半年 得番50-75度 日日眼乾 靠眼gel幫助 眼藥水好快要再滴 幾時先唔洗滴數花唔洗帶眼鏡好撚爽
轉左滴早晚gel小左滴眼藥水,淨係滴眼藥水好快又眼乾
好似好少人去香港矯視中心做?
希瑪做完 份工日日要對電腦 我覺得幾好
開頭晚黑會睇唔清 兩個月後就無事
間唔中有人打嚟跟進 問吓你點
2017年中做
到依家5年
你所講既後遺症一樣都無
就算當初麻醉過左都唔痛
基本上手術過程中同做完個幾日都一d痛楚都無
無記錯當初做完再去check
一隻0度 一隻25度
大con算啦我而家帶coopervision
一日望十個鐘MON都冇問題
做完一年 有眼矇 眼乾
啲近視已經反彈
做咗差唔多7年
整體係好過戴眼鏡
因為當初我係戴唔到con先決定去做手術
而家如果夜訓禁電話
第二日起身睇野會有d濛
同埋間唔中頭痛嗰時隻右眼會跟住痛
訓醒就冇事
認真咩,我未試過有人問
真 對眼好敏感無試過呢種感覺
個心離一離但又唔L郁得
手術前一次 手術後都兩、三次
做果期近聖誕 仲送聖誕禮物
Dr Wu Tung, Joan
係養和assign,如果指定醫生就貴好多
挨到一年就好好多
睇燈光會散,夜晚視力差,眼乾 尤其冬天
又係希瑪 做左一年幾
ICL 除咗貴好似係最好,不過貴係自己嘅缺點
即係對兩隻眼無益囉
同你差唔多 19年做
1.怕光,大太陽太光隻眼會好辛苦
2.隻眼好易乾 一乾睇野就蒙蒙地同埋易眼痕
我係做LASIK 不是Smile
究極深藍店你都去
邊間黃?
養和2?
我又來勸世啦
各位要做smile/lasik之前,我建議大家去search下"high order aberrations"
如果大家睇下d研究就會發現做完基本上一定會有high order aberrations.主要分別係嚴唔嚴重
https://scholar.google.ca/scholar?q=high+order+aberrations+smile&hl=zh-TW&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
除此之外我附埋smile手術全程影片,大家睇完再衡量下係咪好似廣告所講既全自動/部機做曬
https://www.youtube.com/watch?v=5QFe4jsqbxk
https://www.youtube.com/watch?v=L41-CqynUHE
4:12開始睇
最後再建議大家上網睇下眼角膜結構,基本上係得最表面塊角膜皮係會癒合,入面切出來果層會唔會癒合呢,我又真係search唔到

勸大家做呢d翻唔到轉頭既手術之前真係要諗清諗楚,我就係後悔的例子
PS:非醫學專業,所有資料都係上網睇翻來
做左一年 有加錢做左個唔知咩鞏固 依家睇野好清 但兩隻眼有唔同感覺 右眼易乾d 但 比以前反而無咁乾 但比以前怕光 尤其太陽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞