收集smile矯視失敗經驗

206 回覆
46 Like 10 Dislike
垃圾希瑪
做完未必半年
復完得好快第二日已經好番
但左眼散光差過右眼,同戴con個陣一樣,左眼睇野差d, 諗唔明
夜晚/唔夠光既環境近乎係零視力
但果時養和個醫生話正常人都係咁
上年2月係養和做
touch wood 冇後遺(eg 眼乾/反彈), 不過試過一/兩次好夜仲睇電腦然後發現睇野濛濛地, 驚到即刻上床訓, 第二朝冇事(做完兩三個月左右)

打電話預約果時都勁驚有咩負作用同風險, 好好彩地冇咩事(touchwood)

部機整完之後會人手幫你刮走d野, 感覺勁撚嘔心不過除左咁都冇話有咩唔舒服
做左兩年,無後悔過

但眼乾係真既,夜晚視力差d 都係真既,但差極都唔使用眼鏡都係真既,講真做唔做好個人,你驚咪唔好做但so far 身邊每個做左lasik 又好smile 都好既人都係話自己無後悔

等陣又比連登仔話打手但有一樣野真係要講,想做真係唔好介意貴少少,旺角果間真係相對求其雖然佢都係用部機去做分別應該不大
做ICL
我同我老婆都做左,我地渣車都唔使帶眼鏡睇運氣我認同,因為我兩隻眼出嚟效果都唔同我同我老婆個效果又唔同
呢d非必要手術,我個人係唔會做
眼科醫生唔做係因為要用眼搵食,對佢地黎講一丁點視力影響係可能令佢地個工作能力有削弱
ICL有咩問題?
養和啦,價錢又差唔多
咪就係用眼搵食嘅人都唔做,即係對眼無益啦
咁更唔敢做
份工對電腦就戴眼鏡算啦

做完死緊
我2018年做的
1.眼乾
2.非常怕曬太陽 下午時間出街要帶太陽眼鏡
你做邊款? 新既SMILE 定 LASIK
我反而夜視 好左好多
變咗貓頭鷹眼
最大分別係以前未做要戴眼镜嗰陣對眼對焦好快(即係睇近嘢轉去睇遠嘢,或者調轉),但做完明顯覺得對焦速度慢咗好多好多
眼鏡
LASIK
同感 只有眼乾問題 同埋仲有少少散光only
攰或者太早會睇電腦字差啲,
夜晚望街燈會有眩光

但中午之後無咩問題
另外睇書,睇樓,睇景都好清

做咗年半,仲滿意
$20000 不如去養和做,都係貴多少少但啲醫生級數好好多

利申: 1000度近視養和lasik
舊版LASIK四年都未有問題
好睇彩數
我2018年喺旺角某間做
康復得好快,一日內已經睇得清楚仲自己去食KFC
但識有人係睇嘢仲係矇,夜晚有眩光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞