收集smile矯視失敗經驗

206 回覆
46 Like 10 Dislike
做左年半
返工長期對電腦 唔覺有咩問題
夜晚睇野無問題

最正係做運動方便好多

但有識人成日都眼乾要滴眼藥水
做完睇近野差咗,邊會有醫生做
做完好後悔
………………..後悔遲咗10年8年做🙈
有冇人做過smart TPRK
由頭到尾都冇嘢掂隻眼
做左兩年,睇電話字係蒙,不過都唔洗帶眼鏡
咁撚惡既你
你成功或者身邊有人成功就等於全部成功? 7個人成功就否定晒所有失敗Case?
講真失敗左唔開Post叫春 因為真係提都唔撚想提
我都係見樓主真心想問先Share下

再講多少少
Smile點解多數送增進手術? 因為增進手術係確保達到手術成功既手段 (即75度) 其實反映緊個手術一次性成功率並唔係坊間講既咁高
做增進手術既前提係角膜厚度足夠 同埋剩低or反彈度數超過一百度 唔係就就係咁先啦 即使做到 你又要再次承擔手術風險

Btw 你要記住佢地失敗既定義淨係指近視散光度數only 咩乾眼 夜間視力下降 送埋比你唔洗還 佢唔會當失敗

建議真係去睇下論文先去做 Smile準確度唔係想像中咁高 非常睇個人體質 例如你嗰日隻眼乾成點 甚至手術室既溫度濕度都可以影響準確度 醫生手勢只係其中一個Factor 同一個醫生做成千個人 有成功既 有失敗既

總括黎講就係睇彩 好彩咪好似你咁大大聲嘈生晒
唔好彩就自己承擔風險 後悔都冇用
三思啦 只要承擔到風險 做係冇問題

做麥當勞自己都唔會食麥當勞
做咗5年
唔算失敗,係夜晚睇強光會有halo同starburst
但係已經習慣咗,個腦自動filter走
幾時否定失敗case呀
我講緊係99%以上成功率嘅手術
1%副作用勁嘅出嚟圍爐叫春,
仲講到失敗case好似多過成功咁

角膜大機會反彈都會做埋角膜交聯
我自己做足資料搜集先做
搵一個好嘅醫生,幫你檢查好合適先做,
好多人乜事都無 可能得少少眼乾間中滴藥水
全部人無限放大失敗case
10年前做左liask,無眼乾無反彈
做完第二日就正常生活
過來人
Smile失敗咗 睇野有重影 要再做增進
心理壓力大到癲 日日精神緊張
我自己做左激光但非smile

視力好好
但會成日有好多黑影
有散光
對光敏感 睇唔到日落
手機連用一個鐘up就集中唔到
前排乾眼症 要滴左一個禮拜眼藥水
佢成功定義淨係講係75度 0.8 喎 仲要冇包乾眼等等其他影響 明明50度睇電視都濛濛地
所標榜既9成9 你自己諗下有幾多會好似你咁樣 清晒度數 淨係有少少眼乾

角膜交聯只係防錐型角膜同反彈 但對起初既剩度數同其他影響係冇乜作用
同埋一個你係搵唔返究竟衰左個原因到底係咩 即使問你個醫生近三年既手術係味全部都係都成功 出黎結果全部一樣 佢一定會答你唔係 所以講到尾都係你好彩

失敗左個影響係無法逆轉 放大都好正常姐 點都要點出失敗既後果掛 手術黎 衰左都要有心理準備
邊有人可以肯定自己唔會係嗰三成
林順潮本身都極藍
做完手術後
可以轉行去做盲人按摩
咁就唔需要用對眼搵食啦
兩年前做 去到宜家乜事都無
咁樓主個post標題就係想了解失敗/副作用經驗
睇完風險再平衡決定做唔做
睇到啲人嚇鳩佢又盲又插眼好痛又剩
想俾返啲信心樓主姐
過來人日日戴con真心好辛苦
深近視人買眼鏡換幾副都唔只兩皮
就算有少少副作用都抵
只少我依家每日起身落街就咁出到去
戴口罩出街唔駛一片霧氣
過馬路都好撚多新聞俾車撞呀屌
真心想知有咩手術低風險過矯視
上面會話「大把friend」都係少數極端例子嚟
你識哂全球個案咩
好高風險架咪撚做
雅蘭嗰間?
好撚多case做到75度內喎
邊到講3成失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞