IT討論區 (146) Git blame

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打有啲咩覺得自己唔識
junior
係要面對 手巴絕對贊成資訊流通
手巴既意思係 個氣氛有冇機會再做靚啲?
即係類比 喊青台咁 手巴覺得而家喊青台風氣 一個二個跟風講感建分感建分
係 可能呢個建議好多時到最尾係啱 但有幫助咩?
啱但係完全無援助既感覺 完全無細節點做到點面對

上班台IT狗po 人工資訊流通 好事
鼓勵underpaid巴打轉工 好事
但新人見到一條好高既bar 唔識點做到 大家又話 追呢條bar啦 低啲個啲bar都係垃圾 咁係會唔敢出聲個啵...
唔只要比人見到條高bar 仲要協助佢地面對條高bar 咁個氣氛就會靚啲
手巴知大家無責任去協助他人面對現實 手巴知最重要係本人點諗
但手巴覺得 討論區就係為左大家交流啦 輕輕拉一拉唔識面對既巴打 都ok掛?

利申 偽old sea food 同埋唔識講野所以先打咁多字咁長氣
你up得出既我都唔識
其實好簡單 記住自己咩都唔識就得
其實你地講front end framework個時 手巴係完全唔知你地講緊咩
Cloud又係唔知
MySQL/postgre以外既db 又係唔知
睇嚟,佢唔係
講起postgre 諗起啲On9 野
明明依家pg support json field
啲同事/上手同事仲用Text 硬塞啲json string 入去
唔係咁易改手勢架葉師傅
諗起team blind
always TC
TC or gtfo
佢同LinkedIn係兩極
你地
呢件事上手巴站在潮流尖端既 當時手巴好早就開始用
手巴係唔會怪其他人未改到手勢
個schema正正常常已經好難得
本身hbu有obfuscation purpose
可惜造成大規模round down/round up至1dp

實屬不幸

而本身條baseline更加引起焦慮
好似攝氏100度就係1大氣壓下水滾既溫度
咁你個個人都想要100度咁熱 到頭來辣親自己

個unit本身太大 仲要有斷層
例如將音速定為1馬赫
突破hbu就同突破音速一樣咁難
估唔到大家對「一」有咁多執著
唔洗討論咁多
試下用番K

從實驗角度想睇下大家會有咩改變
其實pg jsonb真係好撚難用
份doc又寫到1999
只係成抽json塞入去仲on9
mysql 都係塞json string 落string column姐
睇你點用
其實外國啲forum都好常見啲人(通常美加) 報緊1-2年yoe,甚至FG就已經USD 120k, 150k, 200k TC

我覺得唔關個unit事,亦都唔關文化事,可能你FG搵HKD 50k,我做左3年先25k,但照樣可以開心討論,no hard feeling就得

唔洗過於側重討論$$$,雖然返工係為$$$
睇到我自己都hard feeling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞