IT討論區 (146) Git blame

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我無選擇。

我就咁LinkedIn search “data engineer” junior role,
一係就細公司,
一係就大公司企唔行cloud。

Delioitte 係我filter完之後,剩低既些少選擇。

如果有得選擇,我緊係想去FAAMG。問題機會唔多,唔到我選擇。
你出年grad?如果係既你9月就睇下d ibank/buy-side大公司既opening,無野啱既再搵agent,唔洗急既

其實新加坡多好多opportunities同埋算易去,多數大公司都會肯搞visa,even fg role
GS一黎就expect junior de要有6-7 working exp,我點apply?

我依加最多都只敢apply 3-4 yr exp既junior de
其實都唔到我話事。
我最終都睇女朋友 走唔走到。
只係我依加準備定。如果佢都走得,就即刻起行。

新加坡 我自己唔太想去。
自己依加應該只會諗 加拿大、澳洲、北歐。
Cert 只係cert,唔代表識得砌一個solution出黎。

同埋cloud咁多certs,你考邊啲都係問題。
我係你,會寫個cloud project 出黎先,之後先考associate cert。

一個月一千hkd 學習費用 走唔甩,但投資回報幾大。個side project唔好跟住Azure Education/ AWS Educate,個啲太簡單,唔能夠幫到你 handle工作。
你指搵agent係 我起agent公司update CV?

定我私底下contact agent?

之前有好多agents搵我,我有時都問佢有冇cloud jobs,但佢地都話唔同agents係各自負責唔同jobs。

因此,我成日覺得搵agent 幫手 好似沒用。你覺得有用?

如果搵到agent,我要比幾多commission 佢?月薪定期10%?我想知 點出expected salary
補充: learning by doing。

For Azure associate,自己禁下啲portal,多啲睇documentation,同Microsoft Learn,去build一個project,更可以幫助記憶 考試內容。日後操itexam,溫得更快。
自爆?
多謝師兄指點 唔夠exp真係黑d
我都set左LinkedIn open to works。但成日收到唔關事/無興趣既工。

想知你新加坡份工點搵? 假如我想搵外國工,我都係要搵agent?

DevOps 我都收過。不過好似伏伏地。銀娛個in house HR linkedin pm我,但我見唔係cloud related,同埋係DevOps app 個邊,唔係DataOps/ MLOps ,就放棄左。
如果急,就考左Fundamentals先,反正perm,仲要免費 (join Azure events 上online堂,可以拎到)。

Azure Associate 就唔好亂考。因為好貴請珍惜 10美金考試優惠
搵agent 9成9冇用
都唔係既。有時send過黎 都係正野黎。只係佢地唔識啲IT terms,經常亂send。但都沒問題既,大不了say “ no thx”。

至今都無撞過啲有問題既HR。有時都唔明點解大家咁眨低佢地,雖然份工唔係技術性,但都正正常常
成日話要電話講
廢up完就冇左影
從來無起我身上發生過。
我junior憑咩 香港外資公司要幫我relocate?

依加真係好想走最近成日諗 點樣合法地唔交稅比,垃圾腥港正苦,我寧願比加拿大徵收40%稅,都唔想stay起香港。

有冇起外國做緊IT既junior 可以分享下 一開始去加拿大之前,點樣起外國搵工?

就黎grad,我要plan定。想知 洗唔洗IELTS? 因為我仲未考IELTS。如果要,我依加溫IELTS先。
仲有contract咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞