IT討論區 (146) Git blame

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我21
我想呀

但女朋友唔知 去唔去到。佢都係讀CS。但佢連起香港搵工都有困難,可能因此佢唔係local。

依加最worst係:我都stay起香港。一係就 我去左加拿大先,之後同佢結婚,咁佢就可以拎PR。但對一個廿十出頭既人 結婚好似太快。

依加我都唔知點好
類似ive既course 即係點?
加拿大一出個畢業生救生艇計劃,自己就想移。自己close frd唔多。屋企人又支持我離開香港,佢地認為年輕人起香港無乜發展機會,想我出去闖下。

自己最近又同女朋友傾過,佢都唔太中意香港,環境又細但又貴。

因此一直plan緊點走好。自己將來就想行data條path。打算cloud data eng起步。但唔知外國係點。

依加首選就加拿大,但最近睇Joma條以前youtube片,佢分享以前大學時期既job offer。佢話佢認為California 比加拿大好。搞到我依加感覺 加拿大好似都唔好得過香港去邊
事業黎講一定美國多機會嫁
加拿大稅重,好處係多香港野同埋環境好d

美國有d 地方你想飲杯奶茶都冇
真係好後生,我細個個陣都冇你咁識諗
唔好咁講

係依幾年唔洗番學,可以扮上堂。自己對cloud 同data有興趣,先可以持續學習。同埋番學好悶,先玩下比賽咁。

最近學新frameworks,都無時間操Leetcode。自己HackerRank 都唔係超強。諗緊操唔操好。但番工好似用唔著,最多只係for interview。
data eng europe 機會多D
pydata meetup size 都feel 到, pydata montreal 都唔細既
兩年前databricks etc都有請人去amsterdam berlin

宜家疫情好難咁貪心 data eng + 公司幫你relocate
其實香港做住先都ok ? 我見有D 銀行 外資都肯relocate 員工去australia ,london
amsterdam應該係最易,好多人當跳板再過其他歐洲國家
不過唔知而家post-covid仲係咪好似以前咁易走
kaggle個個 一早就落左黎啦。依加都少掂,上一次都只係睇左眼TensorFlow個珊瑚比賽。

如果FundSeeder 有幾十m funding比我,咁我就唔洗搵工啦 幾十M就無。C2 幾十萬hkd 就有既

認真
垃圾code.我都費事改佢,一陣爆大鍋。自己寫果d用翻sync await就算。
有冇ching係做過big4 cloud consulting
是咪比狗做的
係唔係Deloitte Microsoft Cloud -Practice?

最近都諗住報。想知工作係做咩。點解唔夠?
巴打咁有料就唔好去迫科啦
technical d的公司係指邊d
即係唔係big4個d吹水公司
可能係in house cloud solution個d 唔係好識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞