大學有咩科係個個都以為好伏,實際唔太伏?

255 回覆
290 Like 36 Dislike
BA 位 , UAT 位已經好唔tech , tech risk 一樣唔tech
Tech 得developer
呃鬼㗎屌
d人成日乞食科先乞食科後
yr1有無自覺開始搵intern先 大學四年做三四份intern 我唔信grad咗出黎搵唔到食喇
定係同溫層圍爐 hea足4年 再怪自己當初揀錯科?
可以做偶像
Information systems,依科好多人可能會覺得學既野半桶水同business水泡科(近幾年可能好啲)

但其實IT既工除咗developer仲有好多工種,佢地都會請IS既人,就算做business既工都可以9up自己識少少IT skills ,出路其實都多選擇

不過如果真係想係IT依行發展,自學多啲technical skills都少不免,始終面試都唔可只靠吹水帶過,同咪大學生純靠大學教既野真係食得屎,自己落手落腳build多啲hands on projects仲好

利申:文科撚second major IS,發覺其實商科黎好易讀(得好少programming),身邊好多文科fd對IS冇乜認知會sec major marketing/HR,個人覺得冇撚用
咁你即係未grad? grad左先定調啦
不過欣賞你勤力,唔好同人一般見識已經係成功開始
中電請樹藝師
2008~ 2012 果幾年入CS 真係係抵屌到爆
收埋D垃圾分但係出來岩岩好就IT日出之時
離題喎,呢啲睇落都唔伏
med phy 有咩用 好奇問下
Physicist 冇咩位
Sor 我係廢足四年果班
不過好彩靠自己努力轉到行 又有career path
出黎做野眼界闊咗先知有好多可能性

依排咁多依d post 唔想讀緊乞食科/水泡科既同學仔 灰心 由其是非三大果班 氣氛更差 想改變既咪拎哂sem break做summer/winter intern 有一兩份揸手 第三份就會有大公司intern做 機會一直都有 係睇自己決心而唔係讀咩科
人工
medical physicist >>>> pher
科大化工
做到先得架 年年收幾十個 位就得小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞