大學有咩科係個個都以為好伏,實際唔太伏?

255 回覆
290 Like 36 Dislike
看似好實際伏就講得多,有冇科係調番轉,俾人低估咗?暫時諗到讀外語(日法德西等等 香港應該得hku可以major)
個個以為讀外語=文科=乞食,但外語科同普通文科唔同,前者嘅知識比較多機會應用
移民/出國搵工已經屈晒(e.g.識法文可以移民加拿大quebec)
就算留喺香港,搵工選擇都多過人,識外語入外資有著數
加上呢啲科又多女都算一個優點
樹木管理
Econ
中國研究
政政

呢個真 但可惜要入政府
含"管理"二字的學系都唔伏
因為讀完出黎就係管理人才
個個叫你做經理
除了科大BBA只可以做ibanker.
HKU BBA-IS
冇可能
利申外語Major畢業,流利,工作環境應付得到
畢業八年,
工作上一句都冇用過冇講過冇聽過冇寫過
我仲記得啱啱畢業就去career fair,
間外資同我哋同學講,
佢哋要請一個讀乜乜乜專業嘅人,
唔係識佢哋公司HQ個國家外語嘅人

但講就咁講,
從來冇後悔
因為思維眼界先至係識一門外語最大嘅得着
on9 日文有撚用 我隻狗都識
top up背書科 比你上master讀埋個IM洗底 出黎都係乞米 一係做圖書館
有冇拎司徒華學生獎?
神學
上面未講完 講起外語 中大日研 hku ba jap都係黎搞笑
個個讀得都已經有晒底 之前報過一個日文intro course 全班最廢個個都N3
information system =/= information management
information system =/= information management
哲學
有grade冇理由唔屈
送隻A梗係老撚都要
請問邊方面唔伏
去大灣區有用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞