大學有咩科係個個都以為好伏,實際唔太伏?

255 回覆
290 Like 36 Dislike
好過一般文社科嘅
嗰啲科既冇專業知識 又冇外語能力
第一次聽有呢科
恕我孤陋寡聞
information/computer engine
個個鐘晒去cs/ai
但其實呢兩科出路一樣
讀完理科畢業成功達成連燈仔標準50k
哲學
邊個覺得伏三寶薪高糧準 連登仔成日吹奏
聽 & 閱讀都還好,
因為嗰陣都學咗好耐亦都喺嗰個國家exchange過,
所以聽或者睇到啲字其實係唔會唔記得咗佢哋係咩意思,
但係講就真係唔得,依家講到成個弱智咁
好多vocab唔係想講就會一時 recall到..
IS唔係top up HKU IM先係
翻譯系
邊個理你呢四年讀過啲咩 尤其是商嗰條路
hku 好似可以double major cs/ finance 會再專d
商當business profile 靚d 出路應該都ok
cu fintech 就唔清楚
點解會比人覺得唔夠tech?

應該多數都會讀埋第四年拎埋個CS degree?
其實真呀
但係個名靚d 同資源好d掛
同埋讀business 唔係個個讀得掂cs
有個business frd 讀完一個cs course 已經放棄
其實都係頭兩科compulsory 讀多幾科電子野
之後electives 可以㨂哂CS

如果想玩robot 的話CE IE 著數啲tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞