大學有咩科係個個都以為好伏,實際唔太伏?

255 回覆
290 Like 36 Dislike
老鬼同大家講返聲,家陣唔好亂入bank , 要入一定係香港tech firm 洗到自己識tech 先, 入bank 真係lock 撚哂自己發展
乜乜ibank 做ops / middle office . 真係咪入. MT 其實都好吹水好reporting , 要入就搞tech , 即使人工低少少, 可以輸前贏後
兩睇啦,睇吓你喺邊度發展

如果你係香港,得個語言冇專業其實好難
我當你係日資公司或者法資公司
其實你嘅外語點好都唔會好得過公司native膠層
而喺香港呢個社會,其實識英文已經夠晒
係唔會有明顯優勢

如果你去相關嘅外國發展
你可以話車喺法國乞衣都識法文啦
但又咁講
識中文包括聽同講國語同廣東話喺某啲國家的而且確係有幫助
因為嗰邊啲人只識一種語言而你就唔止
但都係嗰句前提你要有個專業

以上一切只適用於你係一個基層或者中層打工仔
作為一個華人就算你外語講到識飛都好
你唔會係佢嘅種族唔係佢嘅人
呢一世都唔會係
咪使指意會上位/飛黃騰達
哲學
其實如果每一科都爆4, 英文又勁
應該科科都唔係伏
真,但跟學校學,不如上網自學
人工低到
Ibank tech 位同純tech 都ok
但有時ibank 太大壓力,想舒服就tech firm , IS grad都做得

全部都要有牌三年經驗 即喺入行五六年都喺無三萬
Landscape Architecture
一開始仲笑讀植物佢扮Archi
點知過多幾年佢考到牌入埋政府做
本身人工高過佢一大截 依家佢高過我一大截
繼續吹

地係得咁多,樹就年年少,年年過百人畢業
呢科入唔到政府做perm位LA等於乞米 但政府每年平均只係會請幾個人
工程
明明專科但成日畀連登仔踩
電子工程
個牌唔易考
利:想讀但年紀大, 唔想仲低做起放棄咗
只喺二百條MC
上堂9坐 返屋企上網一陣就學識
咁就浪費左3年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞