大學有咩科係個個都以為好伏,實際唔太伏?

255 回覆
290 Like 36 Dislike
講就咁講
但移民過去或者喺果邊做野都係要學番外語
Pin this
Fyi 理科可以考慮埋東華三寶/ou cihe pt
兒登
米癲拉
IELM
讀外語 所以識其他語言 所以可以移民
一睇就知樓主對呢啲科一啲都唔了解
呢科真係比人低估咗 可以讀到year 5 double degree CS
game/動畫

前提係入到外國大公司
其實外語科先唔應該major
外語可以自己出去學,大把人有個學位自己出去學都好好
有個自己專長技能會比較好
外語任何時間都係bonus
Asset management
想接好耐搞double degree既行政野好多
但收生又少又低分
吃力不討好

利申:ust ipo做過,鳩估
IS major起ust city都無咩technical野讀
hku IS既人都會俾人覺得唔夠tech
First major個名累事
加上hku fbe臭朵
ust sbm ipo個朵好好多

如果肯轉個first major做financial technology或者computational finance, 咁應該會好好多
講就咁講
但conversational同fluent/native係有好大段距離
而好多時候for work/要生活到可能真係唔需要咁好
尤其如果你個行專啲 啲人一定prefer專業上嘅水平多過你嘅外語水平
但如果你major反而係讀外語 接受正規學術訓練(for 嗰樣專業)嘅機會可能就咁樣冇咗/少咗
所以有人話伏都不無道理嘅
仲用緊廿年前既思維諗住開business科就有人狗沖
實情係2020年之後有technology, intelligence既科先收得高

Business analytics個名俾人感覺係唔夠business、唔夠quant又唔夠tech既三不像programme隨時收得低過IS

咁多年冇講冇寫冇聽會唔會生疏?

外語能力係要配合專業知識,只有外語能力本身冇乜價值,只有自high用
其實點解會咁?上堂唔洗不斷聽同練講日文?

道理係咪好似喺香港上英文堂都淨係學識聾啞英文咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞