社福界2022搵工區(5)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
ngo 同 ha都係極大量post內定
所謂招聘只係走下sqs程序門面功夫
真係有得interview試下都好開心
不過如果係非三大grad又唔係first hon果啲,係咪要過HR果關應該都難啲
多謝師姐😆🙌🏻
期望有日大家做同事
認真答,做ifsc/rehab/eld都有分加,因為入到嚟醫院都係見返呢d case
我係做咗幾年eld 再入HA 嘅,同事多數嚟自呢幾個field
我冇做過medical placement, 但都報親都有interview,所以覺得關英文成績同邊間大學事多d,有得in 就好大機會,我in 咗幾間都請,最後揀咗最近屋企嗰間
師姐犀利,仲有得揀想入邊間
我畢業時好彩遇上退休潮啫,而家應該fill 得7788,不過又有一批人準備移民,應該都有機會嘅
非三大有冇機會?
有,一定有,我都非三大degree,但有個洗底master,唔知關唔關事

其實好睇唔同老細要求
你報得多就會估到嗰間院要乜人,因為明明都係HA,報唔同院online application 時要填嘅資料都可以好唔同
Exp 方面有D 要填做過幾多個月medical、family、crisis (實習都計),有D 又唔會問
英文方面有D 只係問你yes/no fulfill 英文requirement,有D 要填埋英文grade
呢d 問題問得我估都係for HR 極速 screen 人走,所以填application 時都秤到自己勝算架啦
介唔介意講讀左咩master洗底?
我都係非三大grad 兩年MI經驗 都想讀個master洗底
講多少少資料 想報cu一年嘅msw/HKU mpsymed有無用?
我係腥趕大學呀 用錢洗底嘅代表
各位做緊/做過eld既ching& cjie
請問大家各得做邊個setting最開心

例如我自己就覺得做院舍會比較悶又workload重
DECC / NEC 都開心 DECC有機會做統籌 好似最近派物資 多啲野學咁 但以前出實習覺得NEC會同會員再熟啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞