社福界2022搵工區(5)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
5年有3x仲想點
有追post覺得你都幾特別
係咪本身比人壓得太耐有d憤世嫉俗
其實學位社工有5年經驗應該係pt22,差不多45k

要學位社工做swa根本唔正常
ngo壓aswo價亦係唔正常
所謂「應唔應該」其實都係你自己想像出黎
同現實無關
你可以繼續想像
人地都可以接受你覺得唔應該嘅offer
唔一定憤世嫉族
社工連自己既權益都放棄
可能我直接左d,連講「應該」都要比人質疑既時候,仲點做社工

而且依個「應該」唔係我想像出黎
本身學位社工就係pt16起薪,pt20、24、30 omitted
然後大家就一步一步咁接受埋mid-point封頂、接受冇omitted points、接受起薪唔係pt16或以上、接受唔係一個一個pt咁跳、接受年資完全唔認

依家甚至要講到5年經驗有3x k已經好好
到底社工專業何價?連行內人都接受左要係咁既時候,仲點幫服務使用者?

其實你都幾矛盾
又唔願意承認太多供應, 太少位, 質素參差嘅事實
又要堅持制度有問題, 好多「應該呢樣」, 「應該個樣」
人地對定價有自己意見都被你講成憤世嫉俗
你檢視下你內心個股憤怒, 先可以好好咁面對服務使用者

社工嘅人工值幾多本來就無一個定論
你覺得值幾多係因為你本身係利益相關者, 係你立場決定左你個結論
同本身社工值幾多係無關
唔好拎pay scale出黎傾, 呢個形同虛設, 有幾多機構跟足大家都有眼見

堅持自己個意見其實無問題
但他人嘅立場都應該被尊重
同埋最重要係你要明白同承認, 如果無解決到同工不同酬嘅成因(供應, 服務質素) 的話
所有「應該乜乜物物」都只係口號黎, 講多一萬次都唔會有人理你
呢個位係矛盾
只係我覺得都係人性黎
或多或少去到自己身上都會係咁

但我個人覺得人工呢家野不論任何行業都會有同工不同酬
呢個世界無絕對公平, 只有爭取盡量公平
五大其實除左 明愛 cys 仲有邊幾間
絲打讀緊dw?
請問有冇巴打係香港世界宣明會到返工?
我果屆一半人入左社署
不過見你連自己院校個名都唔尊重
都唔洗旨意搵到好位入
絕對唔係
巴打講得好中point
但至少人地爭取應有人工嘅時候唔應該話人地「5年有3x仲想點」吧,而自己就要足point
中咗會搵命搏?
上一波死亡率計咗係0.幾%
咁如果我就係個0.幾%呢?呢d野冇人會知,同時why I need to risk my life sin?就算唔洗中完唔洗死,單講後遺症,打份工值得貢獻自己舞康?你自己願意比人壓榨唔代表其他人願意
係0.幾%的死亡率情況下
而你又唔係有長期病或高齡
你持平啲諗吓會唔會咁容易中招之後死囉
另外
你唔願意被人壓搾
又覺得自己咁有道理
咁你有無嘗試同上司據理力爭?
問人前不如試追post ,保障自己人身安全咁基本既權利如果都唔為自己爭取,更遑論幫服務使用者爭取作地權益。撇開死亡率打份工都要諗自己會唔會死,係任何職業上都唔合理。何況機構係個個情況下由得員工食自己,連清潔消毒都需要前線員工自己做?
就係個死亡率咁低
先唔需要考慮會唔會死
就算唔講死亡,返工要返到病左都冇問題?仲要可能面對後遺症
想問下有冇人知HKCYS 係咪剩係A仔位先足PT,SWA就都係MID POINT 封頂?每年又係0.5-1 PT 咁跳?
得啦你都做左逃兵,講咁多做咩,知你錫身喇

其實我覺得你個觀點同返元朗見到白衣人掉頭走個兩條友如出一轍
即是自己安全都保護唔到點保護市民
死亡率低都要諗自己會唔會死
局方又係由得我地兩個對住成班白衣人食自己
應該搵特種部隊掃左場先再請我地過去

其實freshgrad做私營安老院舍相比起NEC DECC比較吃力?同埋做嘅嘢唔偏向社工專業?有冇ching 可以分享下
屌上面個條友吹L到社工係英雄救世主咁
每年過千個新註冊等佢一個號召群雄咁
仲理想化(或者叫離地)過學院教書

一個福利剩餘模式下嘅社工究竟做到幾多
大L把讀書時好有理念,做NGO個陣又妥協多D對HA社署班同工勁多怨言
然後幾年後衝哂去社署HA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞