社福界2022搵工區(5)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
垃圾真係垃圾仲要搵咁多藉口
消毒個度你咁有遠見唔建議?
跟住最離譜,人人都好似你咁諗分曬先後
咁係咪行先死先?你條命就尊貴d?
你何而見得我冇同機構反映?
唔夠人講就道德綁架
同埋分先後同行先死先有咩關係?
滑坡滑到外太空
我冇話我條命尊貴d,
只係冇你咁偉大可以拎埋條命出來打工
不過機構真心要多謝你呢d仆心仆命既傑出員工
好欣賞你比心機返工
睇max pt去到邊姐
青協又chur加得又少就真
去到咁上下3,4十就好難轉工
新機溝又唔知會唔會計足比你
通常係間機構 per 位又食足max pts 都係老屎忽多
睇見你真係完全冇「責任」兩個字可言

二嚟隻毒咁廢 驚到你
交晒俾人 自己唔好搞

功乜課呀 你就身嬌肉貴 人地同你做埋最好

好彩醫院班人唔係你咁 唔係十足台北和平醫院SARS 咁 全部走佬
最好搵人地做 自己唔好做
驚到佢呢
如果只係爭取公司有確診case,要求消毒完再返工咁基本既要求都可以比人話冇責任。難怪社福界咁多年都仲要傾緊足唔足pt 呢個問題,真係多謝你地呢班咁有責任,願意比人壓榨自己價值同權利既員工
見你依個背景,搵間正常既做到退休就算啦
唔好諗青協
所以咪問有咩機構係穩定per位 max pt 位又有34

或者有冇社署既人講下點樣先易in入社署
你要知道要搵到一間合乎你條件既機構五隻手指數得哂,可能三隻手指
我諗到既就係得童軍會同埋CYS
兩個都係youth為主,你本身唔係依個field唔洗諗
cys ifsc aswo基本上係唔會請外面人,所以得返youth service
童軍會就都係學校為主

仲有一個完全跟足pt同睇哂你經驗既咪係edb資助小學社工
但係都係youth service同埋早幾年岩岩推出既時候已經請哂人
基本上一年得幾間小學會再請人

社署我諗你唔洗諗,好少請有咁多年經驗
係唔公平,但係fg/1、2年經驗入到既人數遠遠超過有多年經驗

得罪講句,你想做既位大把人同你爭
就算死都唔好入青協,都唔代表你有好多選擇既空間
99%機構都係mid pt封頂、唔會完全認你年資,有perm位都唔到你新仔入
現實少少好d
講多句
社署請人係睇你有冇條件做SWO/繼續升上去
雖然係人都知面試唔準,大把有料既唔請請d無料既
但係都係有年齡歧視
人地fg入去,30歲既時候已經有8年經驗,做過2、3個唔同單位,極有料既甚至已經act緊SWO(社署近年最快8-9年就升到SWO)
點解仲要請個30歲由pt16開始?

面試個d pswo sswo都會諗點解你會咁多年年資,會寧願由頭行起
對佢地而言有年資既吸引力係好低
因為政府就係要白紙,就係要有足夠時間可以升上去既人

我唔敢講話完全冇3x歲既人入去swd做aswo但比例上係好少
我唔係挑戰你話你冇能力定點,報下唔會死,可能你真係有offer都唔定
但係都要有心理準備你未必會搵到咁好既位
人人都足pt既話,社工一早變左神科啦
就係好位極少,所以社工依行先變成咁咋嘛
想向大家請教一下,有無巴絲知道宏恩出路如何?
原本已有HD同幾年經驗,只可以揀讀PT Degree既情況下明愛應該無收到,
擔心讀完宏恩出嚟之後無機構/學校請A仔位
望各位分享下外面機構會唔會自動Screen out走宏恩
Sad 真係貼心考入cys
佢學校係咁請人
我本身做開youth 但一定唔會做學校
最難頂學校 慘過做狗

所以博入佢centre
Center 要成日開咩小組唔係仲攰?
Ngo西勁都仲有 做到你爆廠入院多的是
影響哂健康 隨時上左年紀話郁就郁
而家先發覺當初唔一心加入政府係幾咁on9
大家一齊
同問
想問吓大家如果手頭上有兩個Offer會點簡?

一個係 學校社工(A仔足point)

一個係社署Swa (聽講易啲入社署Aswo)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞