社福界2022搵工區(5)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
ASWO.or SWA?
呢間野日日都權鬥
咁觀塘循理衛理又有咩評價
協康有請fg, 幾年前我第一份工係協康。
但你要預佢要你SWA既價。

我知既係協康開始都畀到你,但做耐左就開始畀唔足。而且project 位同樣地可以話cut就cut。

呢幾年走左唔少人
做pj位都真係死,我之前都係咁,結果話無就無。
出面係有啲常額位,面試呢排都會有時問下你有無移民打算,都要畀到個充實少少答案關於你既發展。

暫時我認知係SKH都穩住有得做,但去到mid-point就bar左
有冇人知 SWD SWO 跳point 有冇 omitted point 定都係 34 一年跳一次到39?
做宿舍 wfh,你唔睇邊個睇
你思維都幾有趣
請問員工wfh 邊個睇場
得罪講句,問得呢啲問題真係冇乜腦
所貼埋心水考入政府好過
仲有咩機構講常額位 青協有冇?社福介搵工靠佢穩定養家都成問題
因為我唔似你係咁係黎生
打份工姐唔通搵命搏?
同埋個陣疫情岩岩爆,對個病有恐怖都正常,
其次,院舍有舍友確診基上全部舍友都會比人送走隔離14日,你所講既睇住個場就真係純睇住個「場」,
試問要求係呢段時間要求機構搵人清潔,提供一個俾員工安心返工既環境,先再叫員工返工唔合理咩?
退一萬步講,真係有你所講既工作需要,要睇住個「場」,都唔洗全世界返去睇,係到等d舍友返
不過你思維咁無趣,應該未必明
諗起東記徐_堂咁多年都無停過請人
入去係訓練自己EQ忍耐力

如果唔怕捱同shift做crisis仲好,你跳出去個經驗有用好多
妳呢種人渣好在resign左
我屋企人返工個間中左同你講個情況一樣
佢地係忙通知家人,送野入去隔離營,掉左有感染既野,買新既野黎更換,忙到仆街
我問佢做咩做到咁,佢話為左幫班院友返到黎可以舒舒服服
你呢種垃圾就話睇住個場無野做
青協真係唔知。 都想求其他巴絲解答下。

但東華 明愛 CYS SKH都係啲大路 大家覺得相對穩定既野,其次可能介毒會,入職無咁高但都有perm位。
其實NAAC你都可以考慮,都有好多位,你見佢起薪都okay
首先,想提出既點係當舍友中左招,公司未消毒,真係有必要將員工置身係危險既工作環境仲要同事一齊做清潔?我提出wfh係建基於呢點上,我亦唔覺得院舍工作冇空間到會等唔切將公司清潔完再叫員工返工。當然有工作係要返office 做,但係咪唔可以分返個先後次序?單講通知家人、送物資呢d,都唔一定要返公司啦,可以比同事wfh。之後等office 消毒完,再返去換物資剩剩剩個d。大家做得院舍,都預左係返24/7幫手,但唔係要賣命比機構。如果當初個安排係有處理好疫後衛生同安全情況,再叫同事返工,大家條氣都會順d。另外,開口埋口叫其他人人渣同垃圾既人都未見得人格有好好多,希望你屋企人可以感染你多d 啦
唔好意思
想問下咁多位ching placement做過社署d IFSC係咪大d機會入swd?

利申:非三大但又想入社署/HA
SWO冇omitted point

講起omitted point就更加睇得出NGO有幾仆街
mid point以下ASWO有2個omitted point(pt20同24)
換言之就算NGO比社工有omitted point都唔洗機構比多d錢
一個pt差2000,一年就2萬4仲要個pt係永遠都低過正常編制
2個omitted point一年就差成5皮野,十年就50萬
正常有收SWD錢既都會有常額位
但常額唔代表你人工會足,做project個d亦唔見得真係咁唔穩定
反而有d大project既經驗係好值錢,升職升得仲快
講起青協,就算常額位都好都要諗清楚
9成人係跳半個point,你真係接受到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞