社福界2022搵工區(5)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
BGCA PW/WW人工如何
工作文化係點
負皮啲咩出嚟講下
有無人可以分享見駐校會問啲咩
時隔8日,我都有好消息分享!!
終於有offer2個!!!!!!!!!!!
各位師兄唔好放棄!我早排都灰到爆炸,日日send CV,都係得好少call,加不停面試都冇offer~

不過宜家有2難局面,一間係iccmw A位+AL多/福利好+不過入面走左好多人,一間係school social worker+爆case(interview講左),唔知道點揀好~

因為我本身都有學校經驗,都中意做學校,入番學校做,我適應一定好好多;另一邊廂,ICCMW果邊福利真係好好多,而且可以發展我過去咁多年都冇發展嘅program+project

唔知道點揀好,點算,星期五就要簽約啦
iccmw都會請fg做a位?邊間?
唔夠膽開名……不過係九龍果邊~
你見School嘅時候問咗啲咩問題啊?
我覺得睇機構同埋自己想做邊一個行業囉
Ching 咁勁 有2個a位offer
兩間福利係點?有咩分別
想請教下各位,做左4年社福界,無社工牌,都升到manager位,但人工重係pt 12,係咪除左讀返個社工牌,都無咩出路

宜家好迷惘卡住左,見好似好既工/機構都係要社工牌,如果唔係人工就好低
ICCMW去唔去到pt33?
學校一定去到喎
唔係都係睇機構咩?
我果陣都係reference check完先比second in
爸打再等下
善導會啦
有冇人知東華社工post in 完幾耐會有消息?中間除咗叫我再交文件外,等咗2個星期未有消息🥲
想問下社福界既工係咪都要跟疫苗通行證
大部分都要
NGO個scale仼佢玩 隨時可以改 EDB應該唔會
你見學校嗰時佢問咗啲咩問題啊🙏
我見大部分小學都係自己請,行code of aids,人工有保證。相反NGO既學校社工部門人工無保證
中學code of aids 好似連ASWO既post都無
有無人最近in咗ymca同青協a仔
係,真係唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞