[學日文] 第一日語好唔好

308 回覆
36 Like 18 Dislike
Exact7ly
當年我F.3去學 記得個香港人老師成日點名問問題,又要出去寫白板答題咁
勁淆底 之後都係逃學
原來佢都會係咁po下d時事
不過係日文版 但都係講返香港既野
見到佢send個李家超做候任特首新聞就唔想睇
想睇d正面少少既新聞
李家超條撚樣睇黎都好冇意思
越睇個人越忟
香港要找日文新聞係正面 好似有d難度咁wor XD
彭sir打手加1
有冇孫SIR學生
有冇人上過馬小姐既N3密集班?
密集班一堂成3個幾鐘
計埋遲放差不多4個鐘(;´༎ຶД༎ຶ`)
N5學到N2

N5頭半同N2都係日本人教,

香港人老師教文法係好易明,個底易打得好

反而日本人教就麻麻地,始終用唔到香港人易理解既形式去教,不過個年會話進步神速
我都想報第一 但應該由咩班開始?
本身有諗過請人單對單,但唔想蝕比正虎CEF

利申進度:
自學左50音平假名片假名(讀可能會差少少) 寫冇問題
大概60~70個單字
Claim CEF就一定要完整咁讀完佢個課程同考返相應等級嘅JLPT
想Claim N5就要讀完初級同中級課程同埋考埋JLPT N5 拎埋合格證書
即係要由五十音開始學起

如果你自學 可以試吓考佢個入學試
跳級讀N4或N3課程
我都係咁做 考入學試直接讀N3
即係冇得跳N4/N3 啦
N5 我見個課程要半年
學日文十個有九個都係為興趣
有冇用其次
上完 考文法讀解ok 但講聽都口啞啞
太子爾小姐仲勁計埋休息補時1000-1420,不過佢係教N3

教完最好自己番去拆解每個文法句子拼法,多數人學完水過鴨背,用黎用去都係好簡單既句法
爾小姐我無上過
但我朋友都好喜歡
不過佢那班升N3時開唔成
轉左老師
不過風格真係個個老師不同
點會無得跳
我自己都係自學然後跳讀N3 Claim N3課程
你自學可以好快學完N5架喎
我諗要有機會作文
先會真正融會貫通到
唔該哂絲打
想了解多樣..知唔知N5/N4 課程內容大概會學D咩??
如果以我依家個進度 係咪可以去考佢入學試
我唔知你實際係咩進度
你夠膽嘅話直接行入去話考N1入學試都可以
但如果你想知佢每個級別教咩可以直接上分校問職員拎本教科書睇
睇下自己睇得明幾多先
因為佢地唔係用大家的日本語做課本
所以N5課程已經會先教自動詞同他動詞嘅分別
出面要去到N4先會教
緊係唔得啦
以你上面利申嘅進度嚟講,係n5嘅起步
佢嘅初班(n5前半)後期已經教緊動詞轉型
係一件,初班加中班先等於n5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞