[學日文] 第一日語好唔好

308 回覆
36 Like 18 Dislike
因為佢教得勁差
成堂大部份時間都係講文法規則唔重要
咁我都明,你都唔使堂堂用起碼一個鐘講
之後到認真講規則又0系統、組織
簡單Rule要用幾十個例子演示
但係連一段、五段動詞嘅差異都無提過
讀過第一日語N3,
好似上補習社雞精班咁,
純粹聽先生講書,
好處係價錢平
咁周小姐呢? 作風唔同好多?
我都係見有得申請cef所以考慮第一
你個陣係跟邊個老師有無推介
教得好唔好 不過係咪都只係教頭個幾堂就會轉返香港人教?
周小姐似啲好上心嘅中學老師,雖然會有少少Kam,但係講嘢有系統同清楚好多,而且會準備額外教材
讀邊間都係睇你自己温唔温書
讀完又唔温
堂堂都要阿sir Miss 重覆又重覆
跟住讀讀下又走下一個又一個

我之前讀第一日語N1
真係日本人先生教,全程日文
不過佢又係教返自動詞同他動詞
可能佢都覺得香港學生根底太差
加上疫情堂堂zoom
上咗兩個月頂唔順停咗
zoom上堂係咪差過面授好多
頭幾堂日本老師都係教下你寫五十音
講下最基本既句子結構
跟住就轉返香港人教
睇你覺得個先生教唔教到你野

建議你去報左先 覺得個先生唔岩咪轉班
香港老師先係你長讀長跟果個先生
頭幾堂個日本先生邊個都分別唔大
梗係啦
同你自己睇YouTube 有咩分別
我上堂最大快樂就係睇住人哋唔識答而自己識答
唔該曬
上堂比人點中答問題有同學仔提下水差好遠
我自己反而覺得用Zoom學幾好
唔駛特登返學校,同埋可能返工返到好乏味,疫情無得去旅行又無娛樂
每個星期最專心就係上果堂日文堂,無覺得會分心
反而feel到個老師望唔到學生d樣好似對住空氣教書就慘d

諗住襯疫情之下無乜野做捉緊時間學下日文 咁希望可以快啲開返面授
我都覺得啲老師好慘 不過唔洗專登搭車出去其實都方便啲慳返唔少時間
如果係Zoom唔係唔好
1vs1 同d真日本妹傾個半鐘練口語都可以
但嗰期爆疫我讀N2班行Zoom真係走一半人
勁無癮
個時我聽老師講佢地有開專攻口語嘅course 你要預成堂分組齋talk 咁聽落上咗文法底之後再去上依類堂都幾好
不過我諗你N1就應該會上上實體堂多d嘅...
我N5-N3 就覺得上Zoom比較快靚正
當老師又講重覆野或有同學er左好耐都未答到問題果陣可以分下心
我都係周老師n5教到n3 因為太少人上就無再繼續開班了
通常剩返幾多人會cut 班?
好撚難學
+1 唔通我地係同學?
我N4跟孫sir
佢有兼職做即時口譯
而且文法係教得好
我當初自學撚上完佢堂都補返好多㝫㝫罅罅
N5-N2跟孫sir,N2 1 take pass
我自己都覺得呢間野d老師文法底子深厚
本身我係其他地方讀初級日語,d老師只係識叫我死背d重要野
去左第一日語後的確補返好多㝫㝫罅罅
但當然oral就真係要再另外鑽研了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞