[學日文] 第一日語好唔好

308 回覆
36 Like 18 Dislike
見大家話陳sir唔錯都想報, 但上一班未讀完
高級好似好少班咁
咁點解你唔去日本做
佢成日強調佢不是喜歡比卡超
係喜歡背背龍架
佢test啲內容感覺係畀學教嗰啲難少少
但係咁先逼到我keep住溫書

同埋記得佢好鍾意Fate
搵google
都發現有o的細日文教室

https://www.wednesdayeducation.com/

https://www.yamatojap.com/
有冇人知黎SIR如何
讀緊n2表示唔錯,好過垃圾東大
竟然係哩度見到巴打
N5-N2 都係跟爾老師,跟佢讀的話文法會好好,但佢教法唔係人人頂得順,因為要有返咁上下醒目至真係吸收到

同埋我嗰陣係讀密集班,會教得好急好靠自己複習,去到N3都還好,但N2就會辛苦點了
我本身見爾老師開密集班都想跟下
但佢教法有幾頂唔順?
同埋上密集會唔會好快唔記得晒學過啲乜
竟然可以一路跟到同一個
我自己就好想試下唔同老師
有朋友去過 話好填鴨 睇你點睇 如果你鍾意操練形式咁谷咁會好啱你
我10歲開始正正式式學日文。 但係我之前已經識用簡單日文同鄰居朋友仔傾偈。最初跟一個喺日本長大嘅姐姐學。 佢喺間日文學校教. 我跟佢學咗6年, 跟住鄰居嘅老豆推薦我插入日本文 化班館既高班。17歲畢業
1971香港人口普查,我同我家姐被委任做全港只有兩個嘅日語翻譯.
嗰年我17歲,家姐19歲. 1978, 日本領事館全世界日本文比賽, 我係加拿大冠軍.
總之, 學日文對我黎講真係無乜用.唔係使鬼去讀會計師咩
初班跟過佢,冇乜特別
冇做功課唔會話你
佢又真係最平,體驗下知道自己係咪真係咁大興趣讀落去先再諗轉唔轉都好
我係第一由n5讀到n2,都係好standard港式教法
一班太多人喇,上堂齋聽書無乜互動
如果純粹想了解日文文法或者為JLPT我覺得第一係幾好,佢好識揀書。n3、n2本教科書其實都幾深下。但如果想聽寫講進步就畀貴d讀第二間
好垃圾?
呢度好幾個人都話劉sir唔好,我就反而覺得好好,n4跟到佢n1頭,佢冇再開更高級先冇再學
其間試過佢冇接住開班,咁我試吓其他老師啦,一試就發覺好填鴨,淨係識跟書講。我一個月後即走,等劉sir再開先繼續學
如果你係純粹想考試pass,咁可能劉sir唔係咁啱。但如果係想學日本文化、習性,我覺得好好
n年前讀過日經同第一,之後去左日本讀

個人覺得日經好D,日經人數少,講既機會比較多
日經既上堂模式似日本
利申:非打手

另外建議盡量都簡日本sensei
唔係話香港sensei唔好,但學語言始終都係native比較好
I had both. My first teacher was Chinese but born and grew up in Japan. She was the best. The second one was an interpreter for USA Consulate.
He taught at Japanese Cultual Centre under Japan Consulate Office in HK. my second best teacher.

I had 3 Japanese Professors at U of T and two of them used to teach foreigner in Tokyo. One of them was born in Beijing before the 2nd world war. (not sure if it was before July 7, 1937). All three were about the same but I took the class for an easy A+.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞