[學日文] 第一日語好唔好

308 回覆
36 Like 18 Dislike
想學日文都證明自己應該係喜歡日本野,日本咁多文化娛樂,洗撚出去比錢學咩,上YouTube 學完50音之後煲劇打機浸啦,無動力麼撚都學唔到
都唔係一定日本老師就係好、香港老師就差
我係第一讀由n5到n3都同一個香港人教,佢係唔叻嘅,d文法講唔到好仔細但佢教法係迫同學仔每人讀同解一段文,易入腦好多,同讀解能力真係會強左。

去到pasona讀佢一季換一個sensei,全部日本人
三個都同一個教學模式同教科書,但三個教出黎感覺好唔同,有個好hea有個好好

邊間學校嘅話,師生比例係最大影響。一班人多嘅話好難做到乜,傾向填鴨式。少班老師可以試下做多d。不過結果係點教法,同一間學校、同一本教科書但唔同老師都可以爭好遠
讀過日本語講座經驗分享
佢哋每三個月就會考一次測驗
可以補考一次唔合格就會 foul
算幾嚴格

但係本身內向同埋日本語講座比較少會話
N5 > N4 本身唔算太努力溫書
同埋轉咗工後尾無繼續讀
新既老師教得唔好?
揀書?唔係用自己出嘅書咩?
淨係單純煲劇打機完全冇系統點會覺得識
連唔同動詞轉型都唔識轉啦
唔報班,都起碼都要買書/上網搵notes自學
初中高班果陣先係用校長出果本書
n3打後就用出面嘅書
但唔係大家的日本語
你上第一個網佢有寫乜班用乜書
我上堂無聽過佢講日本文化、習性
太毒啦
學日文同動漫完全無關
佢成日講佢係日本打工點wor
東大同第一 個時間表都差好遠
東大話半年N5 第一讀一年
但如果唔係for考試
邊間好? 東大全香港老師?
學 監生咪打
以前喺日經學 跟過一個日本人老師 好鐘意上佢堂
不過個班太細 開咗兩期之後開唔成 換咗另一個大班 個老師好hea 之後就冇再喺日經學
頂唔順係因為好chur,基本上會要求好快要明,唔明唯有暫時跳過,因為時間真係好唔夠,仲要係詳細解釋文法,會質好多嘢入個腦

我讀到N2中途就停咗冇讀,之後再讀返時咁啱爾老師冇教N2班,轉咗讀另一個亞sir教的N2,嗰班同學一直跟哩個亞sir讀上嚟,佢地聽、講都好叻,但明顯一般文法都比較弱,相比起爾老師教嘅就會文法強好多,但聽同講就輸蝕少少,好靠自發練多尐
邊位阿sir
盧sir
佢嗰班會話真係勁好多,聽返同學們講,佢教N3、4時已經係全講日文的,所以一定逼到聽同講
我想去第一報N2,想問而家係咪仲未有面授堂?
第一就算唔claim CEF都係好平,之前喺早稻田日語N5學到N3,N5-N4兩間價錢差唔多(5x蚊一個鐘),但N3打後早稻田要9x蚊,加埋上年年中開始無面授,自己又覺得未夠料上N2,想考咗N3先,所以喺早稻田學完N3就停咗
第一N2都仲係5x一個鐘,相對抵玩好多
估唔到係呢個post都見到uncle
Ray lo嗎
宜家仲係online上
但我問學校話5月會有返面授了
比起其他學校真係抵好多
上完第一先發覺原來學日文係可以平靚正(唔計自學)
爾老師堂你唔洗旨意齋坐聽書,佢每隔一陣就會全部人都要輪流答問題/讀書/翻譯

係會有少少壓力但如果唔迫自己係唔會上得快
劉sir中級班上左一個月我drop左
堂堂係度叫你用廣東話翻譯日文句子
仲要係度研究用咩廣東話用字先最貼切
都唔知自己係上緊日本班定係廣東話深造班
係呀Ray Lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞