屋企水氣制成日跳制

170 回覆
0 Like 13 Dislike
如果真係要試真d,真係要抆左佢成日唔用
如果果日真係冇跳,就真係隻電器問題/果個插so位既問題
試下用2000W以上既風筒,一way way既插so位插下開一兩分鍾試下,睇下會唔會有邊個會令rcd跳
呢個方法係試個蘇有無問題?
如果試哂都無跳就代表係電器有事?
你有電器漏電/過載隻水總先會觸發到跳制,你試唔到咩電器跳電。你不如唔常用啲電器汶左插頭先睇下會唔會用用下又跳。慢慢歸類 照咁睇廚房都有機會關事 或者每個mcb都full loop一陣 找錯處
唔係hanger黎
如果要換要度岩size
俾錢人換啦
如果真係跳咁就係插so位果一way有問題。
但如果冇跳,都唔一定係插so位冇事,因為依個方法都係唔準確既,因為有機會係電線真係損左好少,真係要好耐先會令佢跳。
之後個師傅會話呢款咁舊冇曬要成個箱換

如果個師傅咁講,可以自己上淘寶搵下,聽講好多舊款野
佢唔識電冇計
呢款好少見
可以做既都係抆哂load,打返水器制
試下跳唔跳
都係跳就換水器制
都係跳就係電線問題
咁就麻煩
loop緊了依家試下一日抆一個mcb既電器,睇下佢會唔會跳
冇錯。經水氣掣既話你唔駛旨意沖熱水涼
我真係零知識連啲制都要google先明做乜
好撚驚下次再出post係靈堂出
頭先check過哂每條電線
外表睇落無穿,懷疑緊係某啲拖板既電線入邊斷左
做左你做到既野先啦
你抆哂牆身插蘇d outgoing load先
觀察下仲有冇跳制
我之前試過,打得起好快就跳
最後係牆身插蘇制玉入邊有問題
你家陣要慢慢試邊個位出問題
如果你住公屋
屈鳩房處換水器制/電線啦
除非你黑仔到線傷,多數都係電器問題搞到跳
跳RCB一定係漏電
你搵師傅上嚟睇都係無用,因為打得起就照收你錢
而且都未必關電器事,插蘇掣面太舊都會脆化/燒熔,就算呢一刻無漏電跳掣,唔代表下一刻唔會跳
例如雪櫃制冷個壓縮機,短時間內夠凍唔制冷咪唔會跳
最新Update
比巴打既建議點醒,發現跳電前幾個鐘屋企人間房都會開始用電器,但係
啲拖板表面上又無事無幹,所以都assume應該係屋企人房拖板有事
之後換左屋企人房既拖板之後呢兩晚都無再跳過
希望叫做解決左
感謝post入邊巴打既所有建議連燈有愛,感謝!!
巴打請睇置頂感謝幫忙
本身個拖板用左幾耐?咩牌子?房用緊咩電器?

純粹想知下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞