屋企水氣制成日跳制

170 回覆
0 Like 13 Dislike
呢排屋企成日跳電,仲要只係跳插蘇,燈同冷氣個啲都有電到
跳左個陣一打開個電箱望就見到只係跳水氣制
跳完個下即時噠返水氣制上去就用得返啲電器,但係第二日又會再跳,一樣又係跳水氣制如事者loop左幾日,噠完又跳,跳完又噠

試過個幾樣野prelim check
1) 跳電個陣抆哂電器先,然後再噠水氣制,再逐樣電器插,但係一路插個陣都無事無再跳水氣制
2) 試過水氣制隔離個test制,運作如常
3) 最近無買新電器,只係換過盞天花燈,但天花燈應該同水氣制無關?
依家跳電跳到好撚崩潰,想問有無巴打可能知咩事

btw唔知開咩台唯有當硬件野開係硬件台
lm
巴打屋企都有相同問題?
有無諗過係個制開始軟?
有諗過
但係噠上去個下又唔覺得佢有鬆之類
有無電磁爐、IH飯煲、IH微波爐之類?

屋企用普通飯煲+明火煮食
近水位電掣睇左未
本身屋企有個魚缸,附近有個拖板有啲電器插,本身都以為係個啲野有事
但係點知今晚試過抆哂個拖板既所有插蘇,都係照跳
可能係個拖板有問題 試下換個新拖板 or 唔好用呢個拖板
搵人check啦
舊樓?
我之前都試過咁 後尾搵電佬睇過
見佢只係不停用他筆掂啲電器金屬表面試漏電 比佢搵到係個風筒漏電 換左就冇事 你可以試吓
(個師傳仲有check其他野 不過我睇唔明)
天花燈係咪自己裝?有冇hi到地線
可能有電器漏電,不過要慢慢試
聽日買啲新既返黎試下感謝巴打建議
都舊舊地2X年樓
唔識用他筆睇黎都係要搵電佬上黎睇下感謝巴打建議
一係你試下 跳水氣制後 你每插一件電器 等一段時間 around (5-10min) 睇下有冇跳 如果冇跳就插下一件 如是者逐個逐個test
天花燈都係搵電佬上黎整我對電工野真係0認識,唔清楚有無hi到地線
但係個燈都整左有差不多兩個星期,應該唔會呢幾日先黎跳電?
有試過但係中間無等咁耐,重插每件電器中間只係等左around 1分鐘
試下耐d (利申唔係裝修師傅 純粹諗到呢個方法 試下
都好聽日買啲新拖板,然後再try下先感謝!!!
姐係要熄左總制先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞