屋企水氣制成日跳制

170 回覆
0 Like 13 Dislike
天花燈係LED呀
但係平時跳水氣制個陣啲燈都仲有電
而且之前裝燈個位師傅話天花同插蘇位無影響
一講曹操曹操就到
岩岩就跳
咁多數係電器問題,試吓唔用既電器甩哂電先,慢慢搵
天花燈同水氣制兩樣野黎
建議可以拆下啲插蘇睇下裡面啲線有冇入水
通常都係雪櫃果啲出事比較多
好難講,揸正嚟做就插蘇唔會同燈一齊

但廿鳩幾年前大把人亂鳩咁改線
時間多既話可以等下次跳果陣開一邊socket 位先,跟住睇下有咩插蘇頭比電。
咁樣可以識別番邊隻比邊到
如果無事既話就做多一次動作

咁做的好處你知道有咩設備係跳之前用緊,最後就甩曬佢逐件試
珍,以前啲人亂鳩咁黎,周圍借線
其實樓主唔應該嫌麻煩,真係要一樣一樣咁試,唔係冇人幫到佢

之前幫人拆嘢做翻新
電箱明明打左插蘇fuse落來
點知一剪個牆腳蘇就跳
追返先知個蘇係天花燈拉電
之前舊樓啲仆街亂鳩拉線又唔會mark
俾個建議你 甩左個LED燈先
假設你班裝修佬偷雞將燈青走左去電掣青你就有可能著燈就跳
因為LED要靠隻火牛(內置左係粒燈度) 隻牛做得唔靚會有電流由青走番落掣青,同時你可能有摩打類既電器有少少漏電但唔係嚴重,
燈+摩打電器漏電既總和大過30ma 佢就會跳
跟開裝修就會知燈線會亂走青線 (因為燈多數用火線控制)因為燈喉有時好難放到多組火+青
BTW樓主識唔識分RCBO & RCD 兩種都唔同原因跳,希望你唔好電死
睇漏左你話燈仲著緊,如果係咁
可能性有
1)條燈青環路走左落掣青(唔係無可能架 我試過真係咁玩)
2)電器有事 完
今日換過雪櫃插蘇,唔多覺有水
有試過了
試過跳完之後熄哂電箱所有制,跟手抆哂所有電器
隔左一陣後再開返哂電箱啲制,然後再逐件電器插,但係過程中無再跳過,如是者相安無事,之後隔1X-2X個鐘就會又跳水氣制
如果咁樣睇黎要搵返裝燈個師傅上黎搞
如果真係第一種既話,係咪姐係要鑽開個天花重鋪過啲線?
你試下一跳水氣制即刻9秒9去電箱打制,睇下打唔打得起

要咁啱跳果下即刻去打制喎
跳掣時有無開住冷氣?
啲拖板有無試過?
跳掣時有無沖緊涼?
開生口跟
BTW針對粒LED先
因為換過先發出黎 從簡單做起先
如果搞唔到 真係要搵電燈佬跟 但你記得一定要搵番裝修電果班人
搵個可靠水電佬睇下好過
用megger就易check到咩事。

你依種用用下先跳制既好鬼難搵出原因。
你留意下會唔會係用某d電器既時段先跳制,or用某個插so位就會跳。
呢d情況通常係電線損左小小(可以係電器電線/牆身線喉電線),要用一陣溫度升or電流大過某個量就跳。
唔知果位巴打講既係咩電筆(他筆 定 感應筆)
但如果流電係勁到用呢兩款筆都感應到,正常情況下係應該會即刻跳水氣掣。
Btw唔係電工唔好係帶電下拆/裝任何野!

利申:
做開電既,有咩可以交流下,我都留名學野
正常屋企既燈係唔會經水氣掣
d師傅有冇開電箱睇下,有冇帶megger度下d電線。
好多師傅都係鳩流流帶個人,拎電錶他筆就算,有d認真d既就同你左試右試,又拆曬野咁,但明明拎個megger出黎度下已經可以大概知咩事

最後收左幾錢
正常屋企水氣掣只管全屋插so,所以你屋企問題出係插so電線 或 用緊插so既電器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞