屋企水氣制成日跳制

170 回覆
0 Like 13 Dislike
試過,但係好多時都唔係即刻打得返著,要隔一陣(幾分鐘)先得,咁樣係咪代表有啲咩問題?
無開冷氣呀
拖板就今日換左一個點知都係跳
涼都無人沖緊
都好我聽日換過兩盞燈睇下有無好轉,麻煩哂巴打
巴打有無介紹之前搵過一個,上黎唔知換左啲乜,好過一排,依家又黎
的確真係某段時間先跳!
主要係夜晚9點打後
我google過,上邊位巴打應該係講緊呢隻?

https://www.youtube.com/watch?v=X5jsANOLfrw

我估個原理係熄左水氣制咁去掃下啲電器電線? 有響既就代表個件電器有漏電?
收左成4舊呀屌又整唔返好
熄左掣邊會有電,冇電點會漏電
咁有咩電器會果陣先著?
係咪每日都會跳?

情況係咪跳得愈黎愈密?
巴打住邊區,我聽日放假
我呢三個月都跳左2次,完全一樣情況,揾晍到原因
1)通常漏電都係同水有關嘅電器(洗衣機、電水煲etc)。

2)其次就係舊電器,機身生銹鐵皮剝落嗰啲(eg 舊冷氣機)。

3)測試要以掹插蘇為準,插住電冇開機都可以漏電。

4) By elimination測試,掹走一半電器,試一兩日,縮窄範圍再試。

測試要時間,師傅幫唔到你,要靠自己。
只要有插住插蘇就有機會漏電
正常既冷氣同熱水爐條電唔會經水氣掣
可能係你雪櫃熔雪果part有事
熄哂啲插蘇既mcb,然後打起水氣制,再一個個mcb隔30秒-1分鐘開

睇下開到邊個mcb會跳制就多數係果個mcb有事

之後唔好開跳制個mcb,開埋其他mcb睇下仲會唔會跳

如果熄咗一條mcb之後冇再跳制既話,就留意下屋企有啲咩電器冇咗電用唔到,咁就縮窄到範圍
熄咗水氣制喎
有 voltage 係金屬面唔伐表有電流落地(冇落地rcbo 唔會跳), RCBO 原理係 CHECK 住 LINE & NEUTRAL 電流相唔相等. 就咁睇依家應該係 NEUTRAL 落咗地。
影下你屋企個電箱睇睇先
樓主你係咪跳黎跳去都係果幾隻老鼠尾水氣制,其他永遠唔跳
但係果幾隻又唔係次次都會跳曬,跳完唔抆電器都可以即刻打返起。
有時就算無用電器佢自己都會跳
之前都係咁 最後啪左後備電就正常

熄左水氣掣喎大佬,咪玩啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞