屋企水氣制成日跳制

170 回覆
0 Like 13 Dislike
一出megger度下已經知道係插so問題定電器問題。
起碼講到俾個客知係咩問題先
有無試過蚊哂所有插蘇? 佢有無再跳?
btw出到黎真係好難分到咁清,就算真係要分,都要證明俾個客睇真係唔關你事。
megger係meg.插so條線,用meg要離曬d電器,邊會meg.壞電子野。
而要家樓主咁既情況,定時夜晚時不時先跳一跳,你所講既抆插so,無事收工完全係去呃飯食
一係你抆左插so坐足成晚睇住佢唔跳,但冇人會咁做
搭單問吓,我之前用智能燈制,用喺廁所LED燈度,有駁隻外置火牛
因為個智能燈制係用零火,所以要拉條青線落去
之前間唔中一開燈就會跳水氣制,但係師傅換返正常電掣,冇拉青線之後就一直都冇事

想問吓呢個情況點樣可以轉返用智能燈制又唔會再跳?其實會唔會係盞燈隻火牛有事?
應該唔會伽喎,只要L,N平衡就唔會跳制,係咪駁錯線。

平常果d駁法係LN俾電個智能制,再加條control L入燈,N出燈咁。
我估計應該係你個燈掣位原本係傳統燈掣位,所以冇N線 ,幫你裝燈個師傅求其附近拉左條N黎用,但拉錯左條經水氣掣既,一開燈L,N電流唔平衡就...因為正常燈係唔經水氣掣,唔會跳到水氣掣。
我都唔知佢條N線喺邊度拉出嚟…如果正確嘅係咪應該直接喺燈位拉過嚟用?

閱讀U? 我咪話用megger meg插so證明俾個客睇真係唔關插so事囉。

同埋咩係WR1 咩係 WR2你google下睇清楚先

同埋唔好下下拎d咩wr1,2懶專業咁啦,唔通樓主去搵人整野,唔該你同我做個wr1/2啦。插so果part就你搞既,電器果part就唔關你事既。

個個都識咩,我對客既,真係想分咁清,咪拎個錶出黎,度清楚曬插so megger數全部冇問題既,再同個客講番應該係電器問題,依part要搵電子佬整。咁個客俾錢都俾得條氣順d掛。

唔通上到去抆曬插so,打番掣,企15分鍾冇事走人咩,下下咩都話唔關自己事又唔證明(仲要依個做法完全係唔會證明到插so真係冇事),之後收錢走人。
btw我知真係有好多人係咁做。
係,但好難會拉到,因為天花去燈條喉會轉用16mm...好撚細條,裝修好曬好難再拉條新線。 一係由電箱位拉條新既去燈掣,但又好遠好麻煩。
所以如果裝修,真係要諗清楚有咩要裝。
我就係已經裝修好晒先發現有跳制呢個問題
如果用返而家呢條青線,有冇方法可以避免跳制?
你裝修緊果陣有冇同師傅講係裝智能燈掣先,如果有,依家又用唔到,叫佢自己諗掂佢,你一定要用到囉。

依家都未知係咪真係條青既問題,電器故障真係會有好多情況,唔現場拆野睇真係好難知咩事。

如果用返而家呢條青線,有冇方法可以避免跳制?
有既,呢條青果組電唔經水氣掣囉,係電箱調下線就得,但你某組插so會冇左漏電保護,會好撚危險。
我唔係建議你咁做!!!我係提你唔好俾個師傅偷雞咁做!!!佢咁做一般客係唔會發現,又用到就滿意收貨
試既方法就關左水氣掣,一個個插so試有冇電,冇電姐係有經水氣掣
咁如果唔係既話呢枝野應該點用?
開住水氣制,件電器又插住制,應該件件都有電會響架喎?
係呀點解巴打會知
係呀
要度電一定係帶電下度。
呢枝筆係有距離,通常電線皮咁簿既先有反應度到,同埋唔同價錢牌子準確度又唔同。所以我中意用傳統他筆黎確保冇電,電子野真係信唔過,平時只用黎當參考。

漏電保護識跳, 姐係你條地線應該冇事,要一排先跳姐係微漏,咁呢支野應該度唔到。
除非真係咁岩你地線接得唔好,而你個電器又漏得好勁,成個金屬外殼帶電壓高到係支筆check到既。咁支筆先搵到邊樣電器有事(係佢準確既情況下)
因為漏電通常係電線外皮破損,但你個情況應該係損左小小,要用一陣個電器/個電器高功效下運作,電線升到一定溫度先漏得夠多電跳rcd。
電線損只會愈黎愈嚴重,所以會密左/快左。

你搵番每日果個時段會用/先會高功率運作既電器出黎
影張相出黎望下,如果隻制牌子係hanger就直接換左佢,因為hanger牌子既老鼠尾係有問題
你留俾我
我都幫唔到你d咩,最多係答下你問題
無論係他筆定感應筆都唔會check到,正常要度下連續性測試同絕緣測試先

唔係個個人識裝下燈就叫識整電,起碼搵番個有電牌既師傅跟啦
仲諗住拜託巴打上黎幫手維修

呢一款睇落就唔係hanger?
我自己冇錶果d呀
你住邊區,如果住得好近,我上黎免費幫你睇下都得,但真係睇下,因為我冇錶
咁唔好麻煩巴打了費事特登要你走一轉
依家我再逐個蘇試緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞