爬蟲討論區1 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
養守宮係未一定要餵活餌?見要剪埋蟋蟀個頭同腳有啲怯
可以餵糧 但唔係隻隻都會食
唔使剪頭剪腳根本謬誤嚟
同大麥蟲要剪頭先餵一樣,咁易咬穿條腸咩

根本而家啲人過度緊張,用紅沙做底材又屌曬鬼話會塞腸,但明明佢哋原生地就係喺荒漠,本身就係要食蟲同住嗰啲地方,咁易就死一早比大自然淘汰左,點會輪到你養

以前好似都冇寵愛得咁誇張,係呢幾年受歡迎咗,多左班大愛左膠養,成日製造恐慌

總之養爬守宮係爬蟲入面最入門,最緊要環境比得好,溫度濕度啱,同埋夠鈣同少少維他命D3/綜合維他命就ok。
至於活餌通常都要㗎啦,我一開始都驚,但發覺隻野唔肯食糧,硬着頭皮都要買一兩個月就完全唔驚了,最緊要gutload,喂飽啲蟲,咁守宮食完先有營養
講緊豹紋同肥尾有啲守宮都難養
不過如果你養睫角就唔洗餵活餌,主食果泥就得
今日餵佢終於食
想養豹紋
喂左3分1 高夠力咋,喂佢個時谷到成個波緊1/3都要分2次食
豹紋可以餵糧啊 不過唔係隻隻都肯食
同埋有機會會食厭 所以其實都係要餵翻蟲
蟲嘅話我覺得杜比亞係最易接受
麥皮蟲係未唔多食
你試下搣左隻蟀個頭,用啲汁抆落佢地個鼻到
食嫁 不過麥皮蟲高脂肪啲
都唔可以淨係食同成日食麥皮蟲
唔好做主食,會消化不良
咁我遲下餵杜比亞咁雖然好驚佢地會走甩
我三隻肥尾都唔鍾意杜比亞
正常冇可能,佢哋完全爬唔到光滑表面,放個兜仔裝住佢哋一定走唔到
想問下角蛙乾濕我係用生化綿加水盤,但覺得綿有啲粗糙怕整親佢,所以我用廚房紙鋪面再噴一噴水,唔知咁樣乾既地區會唔會唔夠乾?因為紙都係有少少濕

我就咁養
由2cm養到依家8cm
夠通風,綿乾左就唔濕啦
買左隻勁粗糙粗洞既綿加左紙安心啲啲腳細怕佢卡住
自從上次手餵左比佢之後,E家終於自己食野...
偷龜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞