爬蟲討論區1 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
想請教下
豹紋守宮夏天需唔需要冷暖區架?
你喺個缸底度放幾張廚房紙咪得
缸底同個墊之間
暖氈
呢個我都諗咗好耐
我都照開俾佢,反正有溫控
有溫控唔洗煩咁多野

日行守宮路過
我無溫控,不過張暖墊有得set溫度囉
請問溫控嘅話買邊款好?
同埋暖燈可唔可以長開架?
我新買嗰盞紅光暖燈用咗唔夠一個月就燒咗
咩暖墊可以set溫度
我見巴打話aog有時間掣買,諗住買嚟俾盞uv燈用,點知見到佢個網仲有可以set溫度嘅暖墊
Set溫度=/=溫控
隻守宮痾蟋蟀點算好
想問下啲人屋企會出現嗰啲壁虎/鹽蛇有冇地方有得賣
應該冇
想搵條鎮下宅都咁難
有冇ching屋企有多
我屋企應該有幾條,仲要係唔知第幾代,近幾年都有見過啲好細條嘅BB
但係班友好廢,唔幫我屋企食蟻,唔知係唔係嫌太細隻無肉食
反而蟻粉就擺幾多食幾多,搞到屋企有蟻都治唔到
暖區溫度唔夠?
如果佢胃口正常嘅話其實唔洗太擔心
觀察多一排先
因為之前我用緊爬蟲墊熱到佢唔敢匿個窿度消化,到前幾日換左底材俾佢先匿入去度瞓教。想問下個溫度係未30-33為之好?
我平時keep住係31至32度左右
係未有溫控好啲?
當然有溫控緊係好 不過我就冇用到
我用緊有得控制電力嚟調溫個隻暖墊
加埋探熱槍定期check吓其實都ok
新手想入坑養下豬鼻蛇

推薦邊間? 唔追基因,簡單健康就得
BT爬蟲?但我唔建議,佢處理老鼠方法太唔人道,直接將佢放落條蛇個盒到一齊養,我就一定唔會買,對我嚟講人道處理食物係好重要

香港爬道幾好,設備會同你執到最好,但就預要貴少少,你可以上IG問吓。
唉~有時見佢唔食野就擔心佢再係咁會唔會死,琴晚見佢見左條麥皮蟲毛先叫放心落,但剩係食一條咁多…暫時見佢未痾屎所以唔知佢腸胃好返啲未,睇人話有腸胃問題就難搞啲,諗緊再係咁帶唔帶佢睇獸醫好
巴打個條係豹紋?
豹紋成體其實成個月唔食嘢都得,唔使太擔心

佢未痾屎就唔好咁快餵住,俾佢啲腸胃唞吓先
我平時餵完都係見屎再隔日先餵
而且腸胃唔好嘅話可以食啲冇殼嘅嘢
之前有冇試過餵糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞