爬蟲討論區1 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
想問下 邊到有得買usb拎電既低水位過濾器
要自己餵
每一餐都要落鈣粉(no D3)
一個星期比一次D3
餵嘢食嗰陣我都有定期落純鈣粉同有d3嘅鈣粉
但係都係冇改善

不過我今日帶咗佢去打鈣針啦
獸醫嗰度叫我每日或者隔日俾佢曬少少uvb燈
佢哋話完全冇接觸陽光嘅話即使佢食咗鈣粉都有可能吸收得唔夠好
好多缺鈣嘅守宮case都係因為長期冇曬到陽光
我試吓定期俾佢曬吓 睇吓keep唔keep到冇手震先
試下鈣水,其實啲守宮好多時都哩係個窿度 好少會曬到uvb
香港係邊到可以買到藍鬣蜥
有冇受精?咩龜?
買炭濕水自己「毆」出黎
呢排冇比人返iguna 試下上Fb gp睇下
一曬UVB隻野啲體色會柒好多
其實手震腳震行係正常
去左魚佬睇,但大家又話唔好去魚佬買活體
而家搵緊靚既變色龍
魚佬其實冇乜野 自己睇果陣細心啲 基本冇不全都可以
有啲物種你預左返黎要杜下蟲之類/自己慢慢谷好狀態
變色龍千祈唔好信魚街地舖班藍衫店
但係佢除咗手震腳震仲冇屎屙
之前隔咗差唔多12日冇屎屙 一打完鈣針就有得屙
如果曬UVB真係可以吸收鈣吸收得好啲嘅話體色柒都唔緊要
想養饅頭蛙,但係見到多數賣爬蟲嘅舖頭都係得角蛙有冇人知道邊度可以買?thanks !
擺係窗台曬下囉
補Bac同電解質有用啲
[/member][/member]
屋企2隻成日出個缸
Ho jeng有真太陽曬
準備養鬆獅

想問下係咪一定要喺屋企養住啲蟀
要屋企人接受養爬蟲已經好難,養埋蟀真係唔掂
香港真係唔知
外國通常唔養就係買,每次十幾十幾咁買
同埋唔一定喂蟀,我就主要喂蟲唔會跳好好多
建議睇吓自己屋企夠唔夠大先,最好有90 cm缸
如果唔夠嘅話可以養侏儒鬆獅

利申後悔養鬆獅過多年搬屋睇吓換唔換到個大缸俾佢,70冷熱區唔夠分明,隻野又大,睇到都覺得迫,覺得佢好慘
養得爬蟲類就預咗要養蟲,萬一佢遲啲唔肯食飼料你都要比蟲佢
如果怕蟋蟀太嘈就養杜比亞,個樣一啲都唔似曱甴(非成體)
杜比亞好似唔錯,又唔識跳
杜比完全係最好,仲要一啲都唔臭
蟋蟀就好臭,尤其是黑蟋

唯一缺點就係佢係曱甴同埋比蟋蟀貴,不過如果你驚曱甴就千祈唔好養到變成體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞