爬蟲討論區1 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
其實活體嚟講杜比、蟋蟀同紅蟑差唔多
但黑蟀同紅蟑就好臭,杜比飼養上嚟講最好,最緊要gutload就ok
清屎就買兩個飼養箱,放雞蛋包裝盒係入面,幾日換一次屋企就得。
如果你怕蟑,杜比係ok的
完全唔似甲由未變成體公就得
之前試過杜比亞都ok呀,佢地行得唔算快,而且仲好似好聰明咁,見到隻守宮識得調頭走,行起上嚟都幾得意
如果變成體公嘅話會出現乜野問題?會唔會唔餵得架?

杜比亞係唔係都有大細種之分?
街外見過有啲好大隻,有啲好細隻,太大隻驚會消化不良
因為成體公個樣真係好曱甴
前排用手捉隻成體杜比亞 即刻成身毛管動

上網睇過話杜比亞唔好大過隻守宮個頭就ok
不過我都唔敢餵太大隻俾佢
通常太大隻個啲我都會剪開一半嚟餵
細隻嗰啲我已經克服到可以俾佢喺我隻手度爬,大隻嘅我諗應該仲未得住
我上網見成體公會有翼,咁佢地會唔會飛架?
同埋係唔係主要餵佢地食麥皮同麵包?
成體公識飛啊
我通常餵菜 餵之前洗洗佢
順便俾佢哋飲水
咁恐怖,咁即係見到大得差唔多就要捉嚟餵咗先
不過其實仲有一樣煩惱,就係之前試過餵杜比亞俾隻守宮,但係佢好似興趣不大咁,都唔知係乜野原因
唔識喎好似,有翼only
紅蟑有味同埋要練反應😂
杜比識飛 係飛唔遠咁解
養緊球蟒
豹紋應該成世都冇需要要食到成體嘅杜比
咁撚驚
此話何解?
識飛 仲好撚大聲
想問下麥包蟲要用咩餵比較好,依家用緊超市麵包糠,好驚隻守宮吃耐咗會出問題。
同埋想問吓如果唔食維他命粉淨吃鈣粉會唔會有事?
係咪之前食得太好
最好一星期比一餐維他命D3同埋綜合維他命,淨鈣長遠來講會唔健康。同埋麥皮蟲唔應該做主食,好容易消化不良,淨係食麵包糠就一定唔得。

你隻守宮完全冇維他命入到口,仲要難消化,建議你換過個餐單
食唔到咁大隻
維他命1個禮拜最少俾1次 始終人工飼養食嘅嘢太單一 不過唔建議用麥皮蟲做主食 好易有脂肪肝
由佢幼體而家差唔多一年,轉過三隻唔同維他命粉佢都唔吃,但係鈣粉就追住嚟食,有冇咩辦法
撈落糧到都唔食?
佢一聞到陣味就唔食
連埋鈣粉一齊撈埋試下? 一開始唔好落咁多維他命用鈣粉陣味遮住
你覺得你試吓換其他食物先會好啲,麥皮蟲長期食真係會唔健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞