爬蟲討論區1 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

1001 回覆
54 Like 7 Dislike
底材整好啲就唔會有味
有味嘅原因有好多,例如底材壓得太實冇空氣,導致太多無氧菌等等,要喺底才方面做足功課

蛇我就冇經驗唔敢教你,建議上網學,或者去荔枝角嗰間香港爬道砌,個老細對砌缸方面好有經驗,比較似外國嗰種養法instead of 香港細缸養法,不過器材食水就幾深下

同佢傾偈就唔使錢嘅,但如果你覺得學到嘢想支持下就喺佢度買嘢囉,想慳啲就去第二度買(暫時睇落咁多間好似魚佬最平)
結果巴打你隻爬最後點樣
多謝巴打回復,我睇多d研究下先
巴打你有冇相?想睇下你個缸
+1
左面冷右面熱
好靚
巴打好有心機
聽日打算買多啲鼠婦放入去
我之前隻鬆獅蜥就係住呢個缸,但發覺太細買咗個1.2m比佢

呢個缸就俾咗隻豹紋,佢原本嗰個50 cm打算養豹貓守宮。睇外國啲網話豹貓夠細條,50cm缸都夠
有錢到我一隻都係40x30
所以我都盡量養少啲克制自己慾望
貴精不貴多
瘤尾都係無乜人賣
連格價都格唔到
我見好多喎
爬奴有冇上過?
想問一問 如果幾個月至1歲之內d龜仔曬高uvb燈會唔會有問題?
有選擇困難 諗緊exo terra solar glo/exo terra uvb 200 13w/reptisun uvb 10.0 13w/reptisun uvb 10.0 26w 買邊隻好
咁樣答你唔到的,要睇你個缸有幾高幾大/燈位嚟曬枱差幾遠/咩龜等等,唔可以就咁上網睇到人地話用幾多W既燈就買幾多W

不過太高uvb仲衰過冇,其他燈唔清楚,但呢種太陽燈就千其咪買,uvb毒素超出十幾倍,完全唔知點解呢隻產品都可以過到規格檢查

龜我就冇養開,可以參考吓呢到

但係測UVB部機成幾千蚊,所以我都係上荔枝角叫我老細幫我度,佢有部野
個老細*

不過其實距離都幾緊要,好似我果陣幫隻鬆買燈買左個100W mega ray放缸入面 ,結果毒素太強兼熱到仆街

但而家換咗個60cm高既缸,燈罩放出面,100W完全唔夠,要額外加枝強uvb燈管& 80w uva燈,尤其是隔咗層網uvb會跌好多
巴打有冇入Signal個爬蟲谷
有啊,不過冇點講過野
做乜個post推唔到上寵物台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞