歐洲歌唱大賽 Eurovision Song Contest Turin 2022 討論區

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
冰島今年唔玩另類,變番啲民歌feel
我已經無乜興趣

我都唔明點解馬爾他可以成首歌轉晒
你贏初選係另一首,贏咗就轉
咁對初選啲對手咪好唔公平?
有啲國家都幾鐘意出啲政治正確嘅歌
不過觀眾受唔受係另一件事
Netta首Toy我到而家都未接受到
睇左幾屆,發覺歐洲歌唱大賽都幾小圈子,
某些國家好似英國,德國永遠低分,
今年應該做馬比烏克蘭贏架啦
對Eurovision既印象就只有Epic Sax Guy
呢樣公認
口講唔政治
但入面涉及好多政治
好似希臘同塞浦路斯 羅馬尼亞同摩爾多瓦
計market根本同一個
所以塞浦路斯成日搵啲希臘人玩
德國英國少分除咗有啲政治因素
我覺得首歌唔掂先係主因
英國係今年嗰首先似樣,有機會前十
都真,其實好plain

好似唔係個歌手話轉?但總之都係奇奇怪怪啦成件事
原本首歌都ok啦!係staging好悶姐

Netta可憐的Eleni
其實Fuego完全有條件贏,真心唔明點解會輸俾首咁撚膠既歌
其實任何野一有「國家」呢個concept就一定係政治架啦 好心d人咪鬼係度扮innocent啦
同埋fd既國家通常都互投,例如北歐嗰班成日都俾到大家好高分,白俄又肯定係俾12分老俄(雖然今年兩個都玩唔到
有冇人覺得Slovenia首歌唔差
就咁聽係ok架 但拍埋其他歌就好似有d單調
有肥婆+女權buff

當年Toy聽第一次好sharp, staging好特別
但聽第二次已經
而家分開兩邊投就無咁狼死嘅
上年馬爾他又係搵肥婆出女權歌
好彩啲人唔受
覺得好可愛
Btw好鍾意早兩年zalagasper,到依家仲有聽下佢地啲歌
Serbia 首歌聽到上哂腦loop咗一個星期
覺得成首歌都好撚嘈同煩
唔怪得之17年個冠軍咁L唔gur
btw葡萄牙d entry成日都好artistic 好似係
係 聽唔明都會識lur個chorus同埋拍手
葡萄牙啲歌係咁
出嚟成績一定好兩極
我睇番當年Salvador Sobral啲comment
相信肥婆定Eleni贏,佢都會唔gur
同佢同年參加個克羅地亞肥佬之後寫千字文屌佢扮嘢同唯我獨尊,覺得其他genre嘅音樂垃圾
仲話佢rehearsal全部叫佢家姐去
我覺得條友真係抵屌
就算唔鐘意都唔需要講出口
同埋人哋玩其他類型音樂又點得罪你
講到好似只係煙火特效,唔洗努力就贏咁
睇個樣佢都唔會鐘意Maneskin
但人哋而家紅到打入美國市場
利申 17 18兩屆整體我都覺得一般
烏克蘭隊band獲豁免,可以出國
相信如期參加嘅機會都高
https://youtu.be/U8Bf455ZN5Q
尋晚意甲祖雲達斯對國際米蘭賽前
上屆烏克蘭代表主音同意大利歌手一齊獻唱Imagine
希望一路都平安無事
以色列外交部員工罷工
有機會令以色列代表無法參加
玩咁大 有冇link
仲有大概一個月就係
依家係咁loop某幾首歌
捷克嗰首幾啱我口味越聽越上癮
暫時最愛係意大利,Slovenia ,荷蘭,塞爾維亞同瑞典
好多top40 片slovenia俾人排到好後
因為真係唔係咁突出,同有少少plain?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞