歐洲歌唱大賽 Eurovision Song Contest Turin 2022 討論區

1001 回覆
22 Like 2 Dislike

Venue: PalaOlimpico, Turin, Italy
Semi-final 1: 10 May 2022 2100 (CEST) / 11 May 2022 0300 (GMT+8)
Semi-final 2: 12 May 2022 2100 (CEST) / 13 May 2022 0300 (GMT+8)
(2月25號EBU已因俄烏戰爭取消俄羅斯參賽資格)

Final: 14 May 2022 2100 (CEST) / 15 May 2022 0300 (GMT+8)
各國參賽歌曲請見
https://www.youtube.com/c/EurovisionSongContest

比賽官方網站
https://eurovision.tv/event/turin-2022

主題曲
Marc-Antoine Charpentier - Te Deum - Prelude
https://www.youtube.com/watch?v=NSIolFvLwXQ
2月25號EBU已因俄烏戰爭取消俄羅斯參賽資格

係咪諗住做畀烏克蘭贏
前提係佢哋參加到

今年啲big 5都有料到
如果唔計烏克蘭,我睇好意大利衛冕
Lm
LM!! 頂勁耐冇參與討論 最近兩三年都冇時間追
大家睇好邊啲國家
LM 啱啱睇完瑞典melodifestivalen
烏克蘭玩到就係佢架啦
舊年英國食蛋之後
今年終於肯認真看待
而家得番阿塞拜疆同亞美尼亞未出歌
如果淨係計出咗嗰啲,我個頭十會係
🇮🇹🇪🇦🇫🇷🇬🇧🇺🇦🇳🇱🇳🇴🇸🇪🇧🇪 排名不分先後
不過我覺得瑞典啲歌長期overrated
原來我得9個
🇬🇷都應該入到頭十嘅
我都覺 瑞典點解又俾人讚到上天 我覺得今年呢首好普通咋喎
我就一路都撐🇪🇪嘅🇫🇮都好聽!
其他就冇咩感覺,好多聽完都好似冇乜印象咁
瑞典個live把聲勁拆
係咪食咗幾飛煙嚟唱
佢老豆係某rock band嘅主唱 所以有啲人話佢俾老豆帶壞整到把聲咁
最初以為佢唱法文,點知係立陶宛文
我知好冷門但佢係我top3 甚至 top1
係幾intriguing
其實立陶宛近幾年都好正
但唔知到時d觀眾識唔識欣賞
我好鐘意呢首歌嘅復古高雅vibe,同埋佢係用佢自己mother tongue 去唱, good job
2020最有機會贏
點知取消
2021再玩嗰首已經明顯差啲
冇錯 sad到仆街好戥佢哋唔抵
2021嗰首係另一個vibe囉,再fun d同埋意義深遠,始終inspired by武肺
It is ok to dance alone
如果2020搞到
應該幾好睇
俄羅斯little big嗰首好洗腦
可惜2021年唔肯玩,以後更加唔會有機會
eurovision youtube最多click嘅一首歌係從來無上台表演過
意大利雖然2021贏,但2020嗰首其實都有前五質素
都幾意外嗰首view count咁高同埋睇佢個mv覺得d人個look好好笑
啱啱搵咗嚟聽,幾好聽雖然本身麻麻ballad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞