RAT+ve/初步確診/確診圍爐區 睇晒#1-#7再問(89)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
I
有同事之前中咗,跟政府指引RAT第6、7日連續兩日-ve後返工,第8日佢走去排隊撩鼻今日收到sms結果係+ve

呢幾日仲係咁同佢吹水,會唔會俾佢惹到
我都有講我有權揀打科興bnt 可以攞180日 佢就話你冇足夠醫學證明唔可以打bnt 你自己唔打針係你嘅事 我唔可以開比你
屋企人中咗第三日我就發高燒同肌肉痛,一check就中,不過都要睇各人身體狀況
可以,有人成功
打左成朝都打唔通
但已經有證明出過免針 應該要等張紙過期先可以再申請 到時我係咪又要中多次
想問3月1驗到陽性 打左一針 想拎免針
係咪14日後係ha go到book普通診所就得?
但如果想提前拎就依段時間狂打電話去指定診所?
想問下屋企人快測3月1號陽 7號做左一次pcr
因為系統有pcr record登記唔到快測
咁佢隔離期係計1號開始定7號做day0?
我個情況係本身一開始睇嗰個醫生間房冇口水樽 而我想拎個驗準啲 所以佢call門口姑娘俾我 叫我去門口拎 再叫我等多陣入第二間房
suppose 計最早
你冇得wfh?
真係睇醫生 有啲直接開180日 有啲好似我咁開90日仲要扣日子 有啲直程唔撚開
有無人係打左兩針想拎第三針豁免紙
依家rat +ve 諗緊就咁報平台究竟豁唔豁免到第三針
唔好意思,今日第一日中招,公司要我拎咗染疫證明先至可以攞病假,請問各位係咪去RAT平台度登記就可以,之後佢會出張證明?

另外,其實填果個表,係咪多數居家隔離算
其實係你求個醫生開 你咁講有少少串 話事權始終喺醫生到 個人睇法
你地咁勁book到咁多間睇我完全打唔通
佢話唔開得180日我先咁講我係咪要80日後去中多次肺炎
CHP更新咗指引
一針同零針一樣有90/180 日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞