【有錢要洗】 高階磨豆機咖啡機討論

161 回覆
3 Like 17 Dislike
lm ma絕對有
其實flat burr定conical burr 啱espresso? 想上niche zero怕唔啱口味如果flat burr 啱啲就儲多啲錢上e37sd / p64.

現在用緊bianca + specialita,只飲espresso
唔好咁睇唔開⋯⋯
新手 DF64 SSP burr + gaggia classic 留名
睇你想要啲乜
Conical burr會厚身啲 但冇咁乾淨
Flat burr就相反

如果買p64 買埋SSP burr
又要睇買high uniformity定unimodel
睇緊手磨

有無人用緊hg 2 或者 livi
呢排fellow ode好似平左好多,二千四五都買到
諗緊買唔買好,有無師兄可以講下部機磨岀黎嘅風味如何?
(手磨本身用緊apollo,想入一部岩手沖嘅電磨)
我係外觀L, 所以先買佢。
做得唔錯嘅地方我覺得得碎粉唔多,唔會飛曬出黎。
最平試過$170/400g, 本地烘焙
同意啊
如果追質感口感 就係conical ,因為大路既conical 磨都係用mazzer 刀,感覺覺得係比較傳統espresso 向
monolith個啲就例外

Flat burr 自從有左SSP呢間野做起左之後,多左好多選擇,你可以揀乾淨/口感/易tune/手沖Espresso雙修/etc.
不過無真係試過咁多款刀,都係睇Youtuber 分享。
64mm 真係最多選擇,依家出左扮Ditting Lab Sweet 套刀,好評如潮,肥毒講到同真Lab Sweet 飲落差唔多
分家之後,好似weber好賣啲,我驚craig keep唔到quality

兩者揀我睇hg 2
新手搭單一問 點解上fb啲group個個都話Expresso唔可以用手磨?
利申用緊1z k pro 手沖Expresso都會用
有啲磨去唔到咁幼
都唔係唔可以,其實係得但唔建議
espresso 好多時唔係沖一次就係最好飲,要試沖幾次dial in
磨幼粉又要用大力啲同磨耐啲
又要磨幾次
最主要係隻手會好攰
其實分家件事係點
我想知Craig Lyn係咩背景
有啲手磨你較最幼都太粗,沖唔到espresso
近排有2部新機就出,樓主點睇? 係咪都用呢個機會係買番GS3?

https://synesso.com/es1/

https://www.sanremomachines.com/en/products/you/
有冇人用緊eureka specialita
除咗多殘粉之外仲有咩缺陷
淘寶吹氣豆倉解決到殘粉?
做espresso夠玩?
當初有考慮過
但自用幾大都買 single doser
平就 DF64 中價就 niche zero 貴就 Lagom P64
利申: 新手

第一次買咖啡機,仲等緊breville smart grinder pro 送黎
點解買breville grinder
減價
其實家用要single dose理由係咩?方便不停轉豆?
你一個人飲
唔 single doser 機入面殘粉量高
你每次磨都會有一二三四五日前既粉出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞