【有錢要洗】 高階磨豆機咖啡機討論

161 回覆
3 Like 17 Dislike
黑色eg1 貴幾舊(美金) 我覺得唔需要,個人亦唔中意大大舊黑色

銀eg1 + 白辣媽 都ok
一直冇買過電磨就係覺得一係太大舊,好似開鋪咁

High end果啲Niche zero又貴
辣媽好似22定23寸深,未計電線,記住度啱位

我唔夠位最後放棄入左bianca
eureka mignon specialita ? 個burr size 55mm
又好似再大D會開心D喎
ching,八卦下你用緊咩機同磨?
電磨緊係niche zero
user experience 外型 磨豆quality都正
前兩者家用冇得輸

手磨就太多好選擇 不過飲淺焙就唔好用手磨折磨自己啦
個人prefer 1z平得嚟最緊要user friendly
niche 做espresso ok
做手沖有D浪費,同埋conical burr 做手沖始終唔夠乾淨
手磨當然唔考慮啦
買得都係因為信個朋友, 佢都唔志在賺咩錢, 係鐘意玩啡的人
佢介紹到就信佢
本身都想C40, 又細部
但諗起每日沖啡都係老母沖
由得佢用電
我係bianca 同GS3 之間爭扎左好耐
老實講,同級比較其實得eg1 同monolith max

monolith你可能等到樓都賣,都未必等到,等幾個月等佢開,又要幾分鐘內搶,搶完又等大部年收貨

搶唔到又等幾個月loop過

飲杯啡姐

eg1 都要等,但無咁誇張
直接Anfim 啦
bianca + 銀eg1

烘機用ikawa home v2
手磨真係啱啱入坑玩手沖先有興致磨
宜家準備入手沖
手磨1z 性價比真係高!
用果用黎磨手沖粉
fellow ode 平一半已經完勝niche
flat burr 點都乾淨過conical burr
如果single dose espress grinder ,niche 就真係無得頂

我覺得niche 比人過份吹奏到上天
唔算貴喎,邊個model 好?
share D 豆黎玩呀喂
fellow ode 磨唔到espresso
Niche zero兩樣都得
手磨都係中意個儀式感
買埋烘豆啦

生豆平好多
邊度入生豆,生豆一買係未要買好多?
自己飲唔到咁多
睇曬啦XDDDDD
不過Eg-1 真係貴
所以上黎問下有無alternative 推介下

我打算upgrade 去EK43S 做手沖
我都係單支飲

ikawa有豆賣,大約12, 13 英磅500g, 炒完大約430g, 每杯18g粉計,仲到23杯,大約港紙5蚊一杯。

香港都有生豆賣,carousell facebook都好多,仲平啲, hkd80 有500g生豆

一個星期炒一次,每次炒200g, 夠飲個零禮拜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞