【有錢要洗】 高階磨豆機咖啡機討論

161 回覆
3 Like 17 Dislike
新屋人伙加裝修,終於都有地方買espresso 機同磨豆機
玩開手沖,用緊C40 同Fellow 控溫壺
espresso 就睇人玩,自己一直玩 manual 野,用bellman Cx25打奶

而家買espresso 機,心儀買一步到位買La Mar GS 3
買白色好定黑色好?
另外磨豆機,想要flat burr 機,R爆頭都唔知買邊部好

EK43S ? EG-1 ?Option-O Lagom P64? Monolith Max ? Mahlkonig E80?
single dose 好定grind on demand 好?

幫下手,討論下
用緊v60 hario 磨豆
你快D換左個Grinder佢.....
用Hario 絕對係浪費左D豆
成3000蚊
本身買C40 但老母冇力磨
唔掂
你用電磨?
手磨1zpresso 都好呀
搵得機磨就不如直接買磨好既粉黎沖啦,原粒咖啡豆拎機磨根本係on9
Hario都3000?
不如3合1即溶啦
電動2600
2017年出電動嗰款, 好大座
咁買磨好嘅粉係用咩磨?

飲唔岀即磨嘅分別真係幸福
含粒咖啡糖喺口算啦
白色啦緊係

磨買eg1
EG-1 得銀色同黑色,無白色喎
咁係未應該黑色EG-1 加黑色GS3?
老老豆豆,2000幾蚊hario 不如點解唔買Fellow Ode .....
呢個係朋友(開炒豆)介紹,佢本身叫買c40
屌,你問辣媽黑色定白色

白色加銀色

一大舊黑色麻麻地

而且,eg1 黑色貴幾舊美金
用緊 Eureka 舊機
食粉之外都唔錯

新機應該改善左食粉問題
C40 緊係好,但你唔中意手磨無計
電磨2000幾,夠買 fellow Ode
起碼係平刀,仲要靚仔好多
第一次見
佢啲手磨就岀名唔掂
我既意思係EG1 無白色,襯唔到白色GS3
sor9 for 1999
新機即係Eureka Oro Single dose 個部?
Mignon , 你屋企用唔洗 doser 啦
但係真係for espresso , 唔好諗住得閒又drip 得閒又 espresso
白色係靚,換埋木色accessory就無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞