【有錢要洗】 高階磨豆機咖啡機討論

161 回覆
3 Like 17 Dislike
唔好啊
EK雖然係國際語言,但用起上黎超唔方便,又大舊
佢仲要自己做burr alignment
eg-1 幾錢
佢個手沖burr磨出黎係真係好少細粉
我諗我唔係好識沖,沖出黎係好乾淨,同埋好清楚係,但我覺得無原裝burr咁好飲
之前見carosell 有人放二手 EG-1 同埋二手Levercraft
依家好似唔見左

同埋近排因為SSP唔知點解出左名,佢應該會不停出好多burr ,仲有其他牌子burr 。如果想玩下換burr ,64mm同98mm 會多啲選擇

Decent 其實唔需要擔心佢會好易壞,呢間公司好著重自己既產品耐唔耐用,同埋新舊版既兼容性。佢有2年保,同埋佢總部係香港。你過左保之後壞左,你同佢講佢都會賣個零件比你,不過係佢教你自己整。
最大缺點係部機好貴
第二係佢沖咖啡個時格格聲
eg1 ultra都好似係ssp出

DE 要去買零件搞已經煩,都係驚多電子野,有心動過,但3皮幾野,縮左
以前有DE1+ $16k 好後悔當時無買
依家買左DE1 Pro $27k

但加電子野係推動產品進步既方法,2022年唔通仲追求要有E61 Group head 咩。
係咪真係唔易壞我講唔到,因為都唔係日日用同淨係買左幾個月

但當然如果你追求人手控制就唔同講法
有啲人好鍾意Lever個feedback
當然2022 想玩新野,追求電子function就要承受多樣野壞嘅風險

好似買bmw咁
single dose 嘅話niche 應該冇得輸,再上就係EG1
Btw 想搵部single dose grinder 係niche 嘅級數,但可以直接磨落PF
有冇suggestion
小富士鬼齒得唔得呢?
Decent 有出個PF架比Niche
https://decentespresso.com/portafilter_stand
Niche個workflow真係好方便,雖然隻杯條凸位成日收埋好多粉
但佢個刀盤係屬於傳統Espresso刀? 沖淺炒豆唔知岩唔岩
我用過,但有d 樣衰,唔係好襯niche 嘅外形
同埋佢出粉噴得好勁,用埋funnel 都接唔住d 粉,我諗係niche design 嘅問題

我冇用過flat blur 比較唔到個刀盤呀
Ode + ssp 加埋成4000幾,你覺得我有C40,值唔值得買多部ODE+SSP做手沖?
呢排上網睇D人用decent 用到出神入化
睇到即時pressure,有無channeling 一睇就睇到

岩岩落左訂入左部GS3,有D後侮tim
其實最主要係睇你想唔想嘥力手磨
我本身用kinu m47,但手磨咗兩年想加快少少 workflow ,所以買咗ode

另一樣係你想追求咩
Ode (無論stock burr / SSP) 嘅手沖味道係清晰咗
但ssp磨嘅 espresso都無kinu嗰種 texture
我無試過c40,但我聽講比起kinu,c40個 style係偏向清晰

我相信C40 喺手沖上唔會差ode太遠
家用,當工具而非玩具嘅話其實夠晒用
個人覺得每日一兩杯嘅話,換任何商用機/過萬嗰啲都係 overkill
原來你鍾意玩 espresso
咁唔好諗ode啦
除非你好多位放玩具
邊度有平靚正新鮮咖啡豆買,粗粗地飲下。
我呢十幾年都係玩手沖,咁多年黎都係用手磨。

岩岩先入坑玩espresso
搬新屋都真係有好多位放玩具😳🙊
想要手沖豆?定espresso blend ?
經常手沖多,好有心情先轉下摩卡壺。

口味好雜,最多加少少糖唔落奶,睇唔同心情搭唔同野食配唔同酸苦度既豆嚟飲。

甚至想買生豆自己試下烘焙
平靚正既豆 依家應該已經唔存在,想飲番D水洗Ethi 又平又好飲個D
呢2-3年咖啡豆貴左好多,同埋質素都比較參齊,有D特別處理法又貴又伏味濃
你既粗粗地係咩價錢左右
唔需要後悔,GS3都已經有多D野玩啦
睇人地講La Ma都係一D好好既機,你都買到家用頂級啦
呢D工具其實有無二手市場,之前見Bianca賣$14k 都賣左好耐,唔知賣唔賣得出
eureka都無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞