【有錢要洗】 高階磨豆機咖啡機討論

161 回覆
3 Like 17 Dislike
Push
hmmmm
我唔知bianca去linea mini係直上定直落

bianca有flow control, 有shot timer, 呢兩個functions我都覺得沖espresso係重要嘅
搭單問下出面飲既nutty iced americano係偏酸,單純係豆既問題定係部機既問題 聽講話酸係因為萃取不足,espresso機有呢個問題架咩
家用機功能性一定係Bianca
Linea Mini 就好睇自己鐘唔鐘諗個外殼
另一個牌子個外殼好好睇既就係Ascaso
如果linea mini 價位,我會考慮DE
多野玩啲(亦可能多野壞啲), 支持香港野
Decent 機係多野玩
仲要係香港出無得輸
除非真係要玩leva 呢type
如果唔係家用真係Decent 呢部咩都夠
講樣就一定 option o
Ek43s 就夠全面同大路
如果你飲過隻豆本身唔係high acid,有機係under extract
如果鐘意拉花,decent 支steam麻麻地
出面cafe啲商用電磨同espresso機係咪正常唔會出現under extract既問題?正路水溫,時間同豆研磨度都係一致?
我覺得照道理就唔會under,日日都沖咁多杯,啲架生又set好晒

一係就一直都係under, 不過開得cafe都應該唔會
breville買左lelit
1zpresso 入門邊隻抵玩同推介
睇左少少但model 太多唔識揀
手沖
用緊q2 都幾多碎粉
不過用左年半都差唔多啦
用緊ode + ssp mp
已經滿足了
唔會再上,再買都係可能lagom mini
好難講,忙起上嚟tune唔切 / 你轉soe 個barista 唔夠經驗都有機會
機器set好咗都會變
例如高流量cafe,磨豆機non stop 不斷出shot,刀盤溫度上升會令grind size, 細粉 等出現變化,從而令個shot 出現under / over 情況出現
理論上係,但正路日日沖,落啡平時十零廿秒,快左會feel到,當然有好多可能性

唔啱飲通常轉cafe, 無乜必要深究,啡好個人
直上Niche zero
Ode + ssp 大約要幾錢?自己換ssp?
Ode 大概2400
SSP 大概1500
自己換
已經好飲過好多亂嚟嘅舖頭
係咪得我一個用平野 ec685

想換Breville Barista Pro
大家打奶係咪先打頂部, 先慢慢插深d
我覺得niche做espresso啲味無咁出
好似整極都出唔到唯啲香味咁

做手沖佢好多細粉,可能因為咁樣所以個味道多層次啲? 我用佢做手沖會磨到好幼

利申:新手唔係好識玩espresso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞