唔該大家有啲手尾,食完外賣啲湯汁倒左佢先好掉

487 回覆
5237 Like 79 Dislike
五毛黑警國安踩港PR狗

自己揀個認左佢啦
Respect
一般食用油喺十幾度或以下就開始冷卻
早排香港凍到得七度 你又會唔會因此而改變倒廚餘落屎坑嘅習慣?

另外,拎你倒嘅廚餘同豬油比較有咩意思? 你應該要拎廚餘同痾嘅屎作比較 因為屎坑係designed for排走排泄物
除非你身體有病,否則廚餘一定多油過啲屎

另外,你自己嘅個人經驗唔可以合理化你嘅行為
假設我由細到大未試過因為唔清潔屋企而惹小強 並唔代表咁樣做係唔會惹到小強

係咪得香港人鍾意沖啲食物入馬桶
嘔心得黎完全無公德心
講到尾香港人自私 唔識將心比己你死你賤

早幾日先同人討論過呢個問題

除左我之外 其他人都覺得無問題

倒落馬桶啲仆街應該同佢地絕交
又割 大撚把土生土長黃絲一樣衰鳩格 咪撚扮啦

如果套用你個standard 咁有道德先叫香港人,即使唔分藍黃都唔夠100萬人係香港人
1. 香港有幾多日子十幾度?7度更少,真係咁凍,咁唔倒,夏天照倒
2. 唔係油分問題,係分量問題,太多唔得,但少少ok
3. 相反有冇證據出小強係因為廚餘去馬桶問題

唔好意思,未能說服我,我會照倒
如果只係倒湯汁,唔係廚餘?
1. 咁係咪最低氣溫去到十幾度 你就唔會倒?咁你咪被人說服咗囉 仲跌落地拎翻執沙

2. Quote你講:「冷卻咗本身都無好勁油脂,又唔係倒豬油」,你一開始用豬油呢啲100%油脂嘅嘢嚟做比較,明明係講油脂比例問題,而家又話係份量問題,前言不對後語

3. 你search下「馬桶、小強」都有好多related嘅資料講呢一樣嘢 雖然有啲係台灣嘅文章 又唔係篇篇都論文咁款
但起碼帶出咗倒廚餘落屎坑係「有機會」惹小強
正如如果唔倒湯就扔外賣,都係「有機會」漏哂啲湯出嚟
唔通要100%機率導致惡果,你先會唔做果件事咩

說到底,你講咁多藉口,其實都係懶啫
同果啲唔倒湯就扔外賣嘅人,喺本質上分別不大
講真我由細到大都無比人教過倒廚餘落屎坑

以前喺U見到啲人咁做 我覺得好撚嘔心 成個大陸人咁 食物都屎尿都分唔清
1. 咁唔算我仍然會倒,最多次數少d

2.咁100%油脂分量,其實都是比例問題

3 小強機會太少,值得方便

所以gogogo倒馬桶
得喇乖 駁唔到可以唔洗覆我了
倒水落垃圾筒應該係怕班清潔偷懶唔換垃圾袋?
唔係冇用 你做得好好呀
想知係咪冇人識用筷子匙羹擋住剩菜一路倒湯?
倒個湯都咁多gi gut
去左咁多個站都冇人chk安心
巴打你去第個啦
咁有手尾不如拎埋落垃圾站
正解 世界第一
叫人倒落屎塔沖水倒果d 其實知唔知沖水d水會彈到米幾咁高 大家食開屎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞