唔該大家有啲手尾,食完外賣啲湯汁倒左佢先好掉

487 回覆
5237 Like 79 Dislike
如果係街度食咁點
小朋友咁能樣
Push
睇到好心痛
而家冇晚市堂食成日喺街食
可能公園食 冇地方可以倒湯
想問呢啲情況可以點處理
我平時就咁冚實蓋綁完扔
其實真係會塞 因為d 油會積係到
認同
上面純粹想講比啲唔知油會塞渠既人知姐 點通渠就另一樣野啦
吃不完的餸菜,杯麵的餘湯,把它們倒進馬桶大概是很多人的習慣。但是,這其實不恰當。遲日一天會讓馬桶產生異味,還會造成渠管淤塞。正確的處理方法是在廚所放置一個大型密實袋,把所有的油脂也倒進去,滿了就扔掉。密實袋能防止異味散開,不用擔心。
我以為係常識
次次都會倒
為什麼廚餘不能倒進馬桶
有些人可能會想,一般的糞便都能被馬桶沖下去了,把體積不大的廚餘沖進馬桶的影響應該不大吧?其實影響可大了!首先,廚餘內含大量油脂,有可能會殘留在馬痛內的管壁上,引來下水道的蟑螂。而且油脂一旦冷卻後便會硬化堆積,讓管壁寬度縮小,進而造成堵塞。

沖進馬桶的廚餘其實也並沒有消失,只是存放在家中或是同一棟大樓的化糞池內,因此會引來大量的蟑螂,每到夜晚便會順著排水管爬進家裡,帶來很大的困擾。
〔即時新聞/綜合報導〕在外租屋問題多,有網友PO出一張「馬桶爆炸圖」,指出住在同一棟樓的其他房客會把廚餘倒在馬桶裡,導致馬桶管線堵塞,最後排泄物和廚餘「湧出」,告誡在外租屋的其他網友互相體諒,不要把廚餘倒在馬桶。網友看完圖片直呼「也太噁心了!」並引發熱烈討論。
Push
小巴好多都有講唔該 尤其係區內少巴 巴士就真係未見過
仲有唔滿意就移民 萬能key 只許接受
咩膠都拎去回收?

點解要加重回收站嘅工人負擔?你有無常識?
我會盡量拎去就近嘅公厠倒
想咁講好耐
不嬲都會倒左去廁所先
連埋湯倒D人太冇公德心啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞