唔該大家有啲手尾,食完外賣啲湯汁倒左佢先好掉

487 回覆
5237 Like 79 Dislike
一般洗野咪照用囉 平時食完野洗碗有洗潔精會帶走到啲油份咖嘛 依家講緊你食完譚仔個兜湯 打完邊爐剩低個兜湯個啲情況唔好倒洗手盤 好易塞
都係一層食一層
香港地生活得幸福嘅人
普遍對人比較好

愈唔開心
對人要求愈高
待人接物愈閪
惡性循環

所以睇你接觸邊個圈子
都係睇嗰個圈子嘅風氣
物以類聚
人以群分
on9
緊係倒sink 盤, 你開水沖多陣咪得
譚仔個湯你倒馬桶點樣隔乾淨, 仲要成個馬桶油到pk
你鍾意啦
啱聽咪做 唔啱聽都吹你唔漲
其實香港有冇廚餘收集? 如果廚餘放入垃圾袋,垃圾袋分解唔到,裡面啲廚餘會唔會都分解唔到?
唔驚d 油整塞?
好奇一問 大家如果嘔 啲嘔吐袋點處理?
你鍾意啦咁大個人仲成個小朋友咁
有馬桶唔倒倒洗手盤梗係抵屌啦
我去fd屋企等𨋢嗰時會八掛下啲通告板,
見到好多地方啲清潔很3000幾4000蚊,
有啲仲2000尾
可能啲清潔工讀書少唔知點樣叫加價
又驚叫加價會俾人炒,但係啲大廈法團又唔會主動加俾佢地
見到都幾百感交雜
sink 盤本身就預左你有油 倒完d 油沖下水咪得
麻煩果啲倒落屎坑嘅人 倒完攞刷清潔翻好個屎坑

次次搞到成個屎坑油淋淋 好撚無公德心無家教
未飲完飲品都要倒, 飲完如果有冰都要倒
真, 當廁所清潔工係咩
屎尿屁血仲要撈埋油
收皮啦要嘟安心
儲撚咗勁多都入唔撚到去
上次喺門口叫職員幫手攞入去都唔撚肯
香港人唔配有環保
印象中香港係有廚餘收集 但好似有啲要求
外國嘅話(起碼我個到啦)普通超市都會有廚餘袋
個垃圾袋係可以分解嘅
pish
唔使如果啦,我知道而家好多清潔都中左招冇返
啲大廈請唔到替工,2日啲垃圾就堆滿左後樓梯
尤其而家冇得出街食,個個都響屋企食
倒落坑渠先啦
你都好意思話人戇鳩 水沖得走油?
唔講條渠 你試下洗手盤有油你就咁開水沖睇下幾耐沖得走啲油
唔知點解要解釋油份既問題 你問任何工程佬或者google 都答到你油會塞渠 啲人教熱水/梳打粉通渠就係要搵方法推走啲油 你鐘意成日通渠咪繼續倒落洗手盤

同埋我無講過倒落廁所 in fact 我係支持包起佢dump咗佢
早排先見到報道話醫院啲垃圾塞爆曬成個垃圾房 上到天花板
咁多菌撈埋一齊 唔知會爆成點
其實沖一沖先dum
或者洗乾淨回收唔係一件難事

食串燒啪斷枝竹籤 太長隊晒出嚟其實真係好大機會拮到清潔工友

希望大家有啲手尾
算啦香港人無得救
利申不嬲會倒湯先掉
方便到掉垃圾out of my sight就算,
完全冇諗過人地點處理,點樣影響公共衛生
淨係識得諗阿姐會搞架啦,但係阿姐唔係24小時跟尾
仲要覺得自己俾錢大晒,但係冇諗過俾得幾千蚊當人奴隸咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞