原來拳皇係有故事

350 回覆
151 Like 19 Dislike
個設定好似正常番咁
可惜當時冇睇過

當年D官網官方故事全部日文識鬼睇
所以港漫講咩就睇咩
Ryo近音詞都可以叫龍
https://game.snk-corp.co.jp/official/nbc/gallery/karate.html

日本官方設定係叫亮
港漫果啲濕鳩設定就咪跟啦
我只係跟返我細過叫開咩而家都係咁叫
金家藩都唔會改口叫金甲喚
藍帽唔改叫古拉古
陳國漢變張巨漢呢下最衝擊
蔡寶奇呢
崔稻妻

不過日WIKI講ボンゲ(번개)呢個泡文係稻妻嘅固有名子,所以唔算係日本官方名

彼の名の「ボンゲ(번개)」は稲妻、転じて「電光石火のごとく素早い」ことを意味する朝鮮語の固有語である。このため、フルネームが「崔 稲妻」と漢字で表記されることもあるが、本来は名前の部分を漢字では書けないため、厳密にはこの表記は当て字であり正確ではない。
巴打我明你意思,我只係想講返官方個名出嚟
雖然近年SNK已經絕少提到漢字名

可能佢哋都知道早年無統一導致華文圈出現太多譯名
情況類似pokemon咁,唔同地方有唔同叫法
好似Yuri 百合/尤里、Takuma 大個馬/琢磨/拓馬呢啲都有人用
但又唔想學老任咁把心一橫搞統一,就到A但B又唔滿意

我自己都會用返一直以嚟嘅叫法
黃栢高

大家都係解釋返
好似係叫張國寒
蔡仔叫崔乜鳩,邱豐凱
唔記得邊個系列
紅丸一出場型到
聽過有
ralf-拉魯夫 拉爾夫
whip-威普 薇普
shermie-絲露美 舍路美 雪拉米
mature-瑪卓 米卓 瑪卓亞
Leona-莉安娜 雷安娜 雷奥娜 蕾歐娜
clark-克拉克 古拉古
kim-金家藩 金家潘 金甲喚 金卡法
chang-陳國漢 陳可汗 張克寒 張巨漢
choi-蔡寶奇 蔡寶健 崔盆革 崔稻妻 邱豐凱
vanessa-温妮莎 凡妮莎 巴莉莎
seth-塞斯 謝素
chris-基斯 克里斯

heidern-希頓 海頓 海迪倫 哈迪蘭 教官 首領 司令 將軍 上校 軍佬
再生力量
千年力量
姦咗香澄
Yuri and her friends ?
諗起呢張
諗起套爛到仆街嘅拳皇真人版
選角爛到仆街無個似
陳嘉上都唔撚係路,有乜理由唔搵張耀揚做八神
神還原依家啲演員都老晒想拍都唔得
一向都覺得拳皇個故仔幾好
今代 15入面中文係叫良
韓國肥瘦今次無出,下次繁體定殘體應該統一改返韓國姓,香港翻譯 幫佢兩個老母翻嫁,兩個明明唔係姓陳同蔡
歷史遺留落嚟嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞