(Live) 一張單程機票 一路向北嘅故事

159 回覆
65 Like 8 Dislike
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

我係呢間airline既ground黎
呢架野長期hold機

hold 機姐係咩意思?
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

air traffic control呀
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

so far 個日都幾順利 我諗都比較少香港人坐呢班機
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

巴打我都係今年6月18出發
路線同你差唔多
不過我係係香港搭火車上北京

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

路線同你差唔多

我係北京玩左幾日先出發 你最後去到邊? 返左黎?
LM
捷克名物 - Trdelnik

我哋會係度留兩晚再睇情況做人,Hostel ELT個早餐好似自助餐咁,放曬出黎任你拎,有火腿、芝士、麵包、茶、咖啡、栗米片等等。持續有人refill,食完碗都唔需要洗,超好服務!
係德國我哋搵過幾間電訊供應商都好貴,普遍都要40-50 歐 4-5GB Data。由Hostel 行去市中心大約15分鐘,買Sim 卡係第一件需要做嘅事。

貨比三間
O2, T-Mobile and Vodafone,
O2 300 CZK 1GB 30 days
T-Mobile 400 CZK 4GB 30 Days
Vodafone 1000 CZK 5G 30 Days

唔駛諗喇係咪呀!點知我夜晚用夠100 mb之後無得用,點解?點解?十萬個為甚麼!

如果集中遊市內Old Town嘅景點,你係唔多需要坐交通工具,多數嘅景點都係河嘅兩邊!我哋先去St. Vitus Cathedral 同 Prague Castle ,呢度可以由高點望Prague,都算佢有良心喇免費入場,係場內某啲景點需要再買飛睇!遠睇St. Vitus Cathedral 好似Harry Porter 場景咁。Prague 嘅建築散發住一種古典味,好似回到過去咁。暫時未係其他城市感受到!

沿路行落去人潮湧湧嘅Charles Bridge,Charles Bridge 盡頭可以登頂影相,100 CZK per person。

再向前走會經過一間好出名嘅麵包店 Good Food!呢度好興一條用炭爐燒一條過卷成型嘅麵包Trdelnik,入面放Cream / Fruits / Ice cream / All of them。單買一舊乜都無 60 CZK,乜料都有嘅要170 CZK from Good Food。呢種食物周街都有,不過呢間比較出名,價錢都比較高啲!

跟住人群繼續向前行就會見到Prague Astronomical Clock 天文鐘,旁邊就係Old Town Square,過左橋先發現柒左,Lennon Wall 其實就係Charles Bridge 隔離,兜兜轉轉我哋又行返過去另一邊。

返到Hostel 識左兩個法國人,R左隻煎蛋黎食,我用香蕉做回禮。佢哋兩個早過我煮意粉,我食左一半佢哋都未煮完🤦🏻‍♂️最印像深刻個女仔問我啲意粉點出水。

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

路線同你差唔多

最後去到希臘呀
番左黎啦

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

呢架野長期hold機

路線同你差唔多

最後去到希臘呀
番左黎啦

玩左幾耐 去到希臘?

我最後一站係hungary
巴打要留意返你張銀行卡去到某d地方未必㩒到錢

路線同你差唔多

最後去到希臘呀
番左黎啦

玩左幾耐 去到希臘?

玩咗一個月多啲
最後係athens走呀
巴打要留意返你張銀行卡去到某d地方未必㩒到錢

係呀 唔係歐盟果d 大部份都拎唔到錢

路線同你差唔多

最後去到希臘呀
番左黎啦

玩左幾耐 去到希臘?

玩咗一個月多啲
最後係athens走呀

athens 走貴嗎?
難尾?
大約用咗幾錢?

路線同你差唔多

最後去到希臘呀
番左黎啦

玩左幾耐 去到希臘?

玩咗一個月多啲
最後係athens走呀

athens 走貴嗎?

唔貴呀
虎航廉航唔係太貴
難尾?

無爛尾 我轉緊做書面語 所以需要d 時間
大約用咗幾錢?

2萬5
話時話word press 定google 果個出blog 好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞