(Live) 一張單程機票 一路向北嘅故事

159 回覆
65 Like 8 Dislike
Auschwitz 集中營

集中營位處於Oswiecim 奧斯維辛距離Krakow 大約60公里嘅一個小鎮。3 個主要營區同39 個小型嘅型地同工廠,大部份受害人都係猶太人。

目前只有一號(奧斯維辛集中營)同二號(比克瑙集中營)係開放比公眾參觀,二號營附近無得泊車,需要係一號營轉巴士去。二號營佔地好大,主要係滅絕營,係入面你會睇到佢哋嘅手法係幾咁殘酷,納粹為左滅絕猶太人真係無所不用其技,單係睇字同個環境你會感受到佢哋係幾殘酷,求死比求生更容易!起碼要花半日先可以粗略睇曬二號營!

一號營係最先建立嘅集中營,入場需要先拎飛後過Security Check ,萬用刀唔可以帶入場,有寄存服務4zl,一號環境明顯比二號營好好多,亦都係所有集中營行政同管理嘅中心,入面有好多資料性嘅野睇,大量圖片加文字,可以先睇一再二,因為二真係好大,行完二你再行一應該會好累無乜心機去閱讀,睇完一再睇二感受會更深。歷史嘅野就留返大家自行尋找喇!

大部份嘅餐廳因為星期日都提早休息,Hostel 介紹左個區域比我哋,有啲似香港嘅冬菇亭,不過呢啲係無位座要立食,大部份都係要小食為主,其中波蘭特有嘅Pizza Zapiekanka 超抵食,價錢7-10 zl 即叫即做,一條嘅份量絕對足夠做一個人成年人嘅午餐,旁邊有間賣雪糕又係好抵,4zl 一球 7zl 兩球 10zl 三球。Pizza + 雪糕 11 zl已經飽到嘔!

食完飯渣住架車係市內亂行,溫馨提示大部份Old Town 都有個牌寫住一般嘅車唔入得,白色圓形紅色外圈乜都無,下面有堆字,你入左去之後會有罰單寄去你屋企! 每個城嘅罰款都唔同。

名過其實嘅鹽教堂!

本來我哋租到聽日下晏就返Warsaw還車!不過韓仔上網搵左個地方叫Zakopane 位處於Poland同Slovakia 嘅邊境,果度係一個渡假勝地,有個佔地好大嘅國家公園Tatra National Park, Poland 。

原來尋日冬菇亭個Pizza 同雪糕都係個度最有名氣果兩間,我同旗扞哥決定覆桌,而韓仔同導遊哥就去左間韓國電視介紹嘅波蘭菜。今次一人一條10 zl,食到2/3 已經好飽,連雪糕都食唔落,因為即叫即做嘅關係,我哋等左差唔多15 分鐘先拎得,尋晚因爲無乜人好快就拎得!

返去拎車個陣擋風玻璃上面有張收據,咁就食左一生第一張牛肉乾( 50zl ) !泊車個陣四圍嘅車都無買泊車飛仔(3 zl 第一個鐘 3.5 zl 第二個鐘 4.1 第三個鐘),點解只有我比人抄🤦🏻‍♂ 可以銀行過數或到某個地方交,有個波蘭人教我走數,因為我渣果架車係立陶宛牌,寄得返去立陶宛都攪成一年半載!交罰款果度係一個足球場入面,間野好細間,我同人體旗扞哥食左個好貴嘅午餐每人35zl 。

大約30 分鐘車程就由Krakow 市中心去到Wieliczka嘅卡地下鹽礦,附近好多貴價Parking 25-30 zl (全部都有人企係車場口向你招手),Official 果個15zl 3個鐘,入場費89zl,學生69zl,全程都要跟講解團行,有好幾種語言選擇,小弟不才只識英文!拎完耳機耳塞,先行3百幾級樓梯落到底,5級轉一個灣,由1轉到5x 先到底,愈落愈涼著件長袖衫比較好!

成個行程大約3個鐘,全個礦坑有327 米深 (9 層樓深)= 將巴黎鐵塔倒轉放落地下,遊客最盡只可以到135 米第三層導遊姐姐啲英文好捲,再加上由擴音機輸出,啲聲又捲又濛!去到101米深嘅St. Kinga教堂(呢個最出名最大),有兩條友坐係度賣一張可以影相拍片嘅Sticker 索價10zl,好多傻豬比左,張Sticker 只係適用於呢個停10 分鐘都無嘅地旁,好心就連埋門票個價一齊喇。入面好多鋪頭紀念品,韓仔買左堆鹽比屋企人,呢度為左賺錢原來可以去到咁盡!人體旗扞哥係間餐廳飲左碗好似肉骨茶咁嘅西湯超咸!

後黎上網翻查資料先知原來有另一條路線扮礦工,應該好玩好多!
蘋果呢篇新聞介紹得幾詳盡,好多導遊都無講嘅資訊!

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/travel/art/20161214/19864172

落完三百幾級樓梯之後我哋沿住啲景點愈行愈落,當時係度諗究竟點返上去呢?如果徒步走返上去都幾係野!原來有電梯坐,分上下兩層超舊式上下左右4格,每格大約7-8個人,拷鐘就上,佢係沿住落樓梯嘅旁邊而起,難怪行落去個陣有啲時間突然好扯風!

去到Zakopane 已經係11點,導遊哥搵到間係市中心,同停車場只係需要二分鐘嘅距離,呢間係波蘭入面住得最舒服設備最齊全嘅Hostel。 間Hostel 就係市區入面,樓下有間餐廳,凌晨1 、2 點仲有人係度大聲唱歌加埋房入面有個胡鬚佬啲鼻鼾聲,成件事就好似聽緊交響樂咁,幾咁悅耳!
除左牛肉乾,係去Zakopane 途中有度比人影左張快相。
人呢?
人呢?

hello
文呢
lm
iphone 條線壞鬼左 過唔到相
分別前意外墮軌

導遊哥計劃去白俄羅斯再去烏克蘭,唔係日日都有飛機,佢一直都有邀請我哋同行,不過我哋遲遲都未有決定,佢張機票由15xx 升到18xx 再升到2xxx,最後我哋都係決定即晚坐夜車落Berlin,呢件事情真係好對你唔住好內疚,同導遊哥相遇真係一拍即合,大家係好多方面都解放左大家,堅係玩得開心。奈可小弟Budget 同時間都有限,希望我哋可以係克羅地亞會結伴同遊十六湖!
由Zakopane 渣車返Warsaw 需時六個小時,真係渣到人都癲!11點到出發,中途休息左陣,渣到返去已經係5點幾。導遊哥會留係華沙一晚坐聽朝機,我同旗扞哥就坐夜車 Polskibus 直落 Berlin,韓仔仍然係一個謎,未知想點。

6粒鐘

為左趕返去還車,午餐都要係加油站解決

呢次旅程不得不提韓仔,韓仔一直以黎都無帶現金,去到邊都係用卡比,去到找數個陣仲需要搵指定嘅銀行提款,左攪右攪攪左兩個幾鐘先解決到,佢完全無時間觀念,還完車仲有幾粒鐘我同旗扞哥就要再上車,點等你慢慢搵呀,同韓國人相處真係需要好高Eq,不過韓仔份人係細心嘅,係手腳慢左幾拍咁姐。
係機場還完車準備上火車出市區個陣,我誤墮火車路軌,由於條罅隙太闊我左腳上左車,右腳踏左空氣,好彩個背囊夠大舊卡左住我,唔係應該直墮路軌,雖然唔夠一秒我已經彈返起身,但手踭同腰間都覺到痛痛地。黎到波蘭發左太多事,因為玩航拍機去左警署、比人偷左件訓覺衫、違例泊車食左張牛肉乾、落斜俾人影快相、半個人跌左落路軌、租車公司屈我整花佢隻門(仲傾緊),不過波蘭係幾好玩嘅,特別係識左導遊哥,有機會絕對值得再去!

Before i fall

闊到呢

請勿開門

經歷一個漫長嘅夜晚終於坐到黎Berlin,中途停得太多站又上唔到網都唔知邊個站打邊個站,落車一如所料完全唔知自己係邊,街邊又無Wifi,幾年前係黎德國做野已經知係咁,估唔到幾年後情況依舊係咁!

Berlin 大部份嘅景點都係市中心幅牆附近,由車站要坐u2 線去到一個叫Alexanderplatz,一個大型購物中心,旗扞哥黎到歐洲之後一直都無得上網,係波蘭韓仔買個張T Mobile Prepaid Sim 好抵,但由於時間太趕買唔切,諗住德國買,點知要有當地人地址先賣,其他公司超貴,40-50歐走唔甩!除左卡貴,住宿都貴左一截,Hostel World 顯示最近市區最平果間都要 HKD 167朝早去問要17歐,晏就去check in 仲平左29.24 歐兩個人,平均14.6 一個。係Hostel 識左個香港人佢係online 預訂19 歐一晚,Walk in 都有Walk in嘅著數,呢邊Check in 時間要三點鐘,佢同波蘭間Ibis 有啲似,係酒店加Hostel,不過佢有廚房。

Check in 前去Berliner Dom附近行下就返去煮野食加休息。

我哋煮野食果個地方係地庫無乜通風設備非常焗促,Derek兄用張凳頂住度門散熱,唔夠一分鐘Receiption個條女怒氣衝衝咁衝入黎叫我哋停手,話開住度門會令Fire Alert 狂響,初時都唔知佢做乜,唔夠5秒已經聽到火警鐘響過不停,全間酒店嘅人都要走出室外地方集合,5分鐘到警車、消防車陸續抵達,心諗唔係咁大獲呀嗎,個鐘要消防員黎到先熄到🤦🏻‍♂ 雖然呢件事除左要留低資料後無乜後果,後黎睇返到門上面寫開門導致響鐘需要賠2500 歐,真係好好彩。

文已出 人呢?
係德國買出前一丁?

我哋住果間hostel 由於地理位置太近市中心,所以都幾爆,想留多晚都唔得!去到下晏佢話有床位但分開兩間房,價錢係30歐一晚一個人,足足貴左一倍有多。最後搵到間Bnb 大約20歐一個人,同屋主Share 空間。間屋起碼有二千呎,屋主加兩個學生!四房一廳連陽台,其中一間房租出黎做Air Bnb,Facilities 任用,大就好大但衛生環境就普普通通,因為佢種左好多植物,所以間屋好多蚊滋仔。

Berlin 嘅景點都比較集中,放低行裝沿河邊行去Tiergarten、Straße des 17. Juni、再向前行就係Brandenburg Gate,左右兩邊係Reichstag Building同Memorial to the Murdered Jews of Europe。路程話長唔長話短唔短,去到Brandenburg Gate,好多地方都封左,聽日好似會有大Event 攪。Reichstag Building 去到先知需要提前預約,網上睇最快都要一個星期後先有得上,聽聞可以現場派隊,之後如果時間許何會去碰下運氣。Memorial to the Murdered Jews of Europe 係唔可以企上去左跳右跳,好多細路走左上去比人趕返落黎。

由Murdered Jews of Europe 再向下走就係Potsdamer Platz,呢邊有幾塊圍牆係度,周圍都係Shopping Mall,Sony Center 除左有個影院之外都唔知果度有咩咁特別,有關啲詳細歷史野就留返比大家自行尋找喇。

難得住3晚個廚房又多工具緊係要好好享用下喇,Bnb 附近有間 Asian Supermarket,大部份亞洲人想要嘅野都可以係入面搵到,有出前一丁,蝦條、白兔糖、營多撈麵、維他檸檬茶、維他奶等等 買左啲芽菜、豆扑、菜、幾個公仔麵同湯丸,預備左3日有多嘅材料,離開德國去下一站前一定要買多幾個出前一丁跟身,出前一丁唔算貴 0.69 歐,辛辣麵都要呢個價,算合理喇。不過買奶類製品、零食、水果都係去返歐洲超市比較經濟啲。

Love has no gender

天氣往往係影響計劃嘅重要因素,本來想由bnb邊行邊睇去East sideGallery,去到Tiergarten 見到好多彩虹旗,應該係同同性戀者有關嘅活動,而且有警察開路。後黎上網查Christopher Street Day嘅資料先知原來係是一個係多個歐洲城市舉行的LGBT群體的年度慶典和遊行活動,旨在反對對LGBT群體的歧視和孤立,最出名就係Berlin 呢個!眼見好多大牌子、政府部門都支持呢個活動,可以睇得出德國係呢方面比好多地方走前好多步。 不過個活動未完啲垃圾多到得人驚,好多都係隨街亂扔!

Love has no gender
有關呢個活動嘅詳細資料
https://goo.gl/PKSfHW

我哋條路線慢慢跟住其他車隊嘅出現,改變左方向。雖然天氣報告話會落雨,話變天就變天,仲愈落愈勁,人群嘅熱情沒有因為天氣嘅變化而改變,仲愈玩愈high 添。係德國搵地方避雨都係幾困難嘅一件事,最後我哋轉移陣地去Shopping Mall 暫避,沿途見到常見嘅Lego Store、H&M、Uniqlo、Footlocker、JD Sport、etc係外國買野就算退埋稅都貴過香港,減價就平好多,但正常嘅黑白係從來都唔會做減價!減價都係啲鮮色!攪左一輪對腳又凍又濕,成日都落過唔停,唯有將今日嘅計劃轉戰明天,點知返到Bnb 沖曬涼,天朗氣清! 想點先!

呢7歐非常抵比

今日大家想睇嘅野都唔同,所以各有各玩,自由活動。先去Volkspark Humboldthain 睇當年德國為左防止空襲而特登建嘅堡壘Flakturm Humboldthain,一心諗住咁大座建築物應該好易搵,但佢比啲樹物檔住曬,完去隱藏左佢嘅踪影!行上去好易,有兩個觀景台可以睇Berlin 全景。沿路落去Check Point Charlie,係馬路中心嘅檢查點,好多路人走去馬路中心影相,旁邊有個收費嘅博物館。

同一條線坐多幾個站,就係網上好多人推介嘅Curry 36,腸+咖哩粉+薯條盛惠 3.6 歐。佢附近間Kebab 真係超誇張,目測起碼有20-30人排緊隊。

向返上沿Oberbaum bridge 就Eastside Gallery(雙層橋 人、單車、汽車、火車 同時行走),過左河旁邊就係Eastside Gallery,同屋個德國仔話東德個邊啲樓明正正方方顯樣衰d,我見有啲個樣好似舊式公共屋村咁,不過理地位置上邊區東邊區西我就無特登去搵過!

柏林最大嘅公園係一個舊機場Tempelhofer Feld,好多人係度郊遊、踏單車、跑步、玩航拍等等,一個好大嘅公共空間可以坐成日,我行左其中一條跑道,差唔多一個鐘先行完。

之前講過會去返Reichstag Building 嘗試排隊登頂,順便睇多次個Brandenburg Gate 可惜職員表示只接受預約,本來計劃走之際途經河邊有個節目睇,講下Brandenburg Gate 背後嘅故事,尾段愈講愈遠講埋現任領袖點點點點點,返到Hostel 已經係11點幾,飯都未開,是但煮啲麵食埋雪櫃啲剩餘物料做晚餐。

Day Pass(7歐)可以無限任坐唔同種類嘅交通工具,所以接駁點我都係是但上架巴士去到地鐵站再搵Wifi上網查(中途識左個泰仔佢講我先知地鐵有Free Wifi)
Hello Prague

朝早11:30車,原定16:xx去到Prague,因為塞車嘅關係,原定4個鐘嘅車程變左6個鐘,但呢架車嘅終點站係Wien (Capital of Austria)。 呢間巴士公司叫Hello Bus 有USB 同插頭充電,仲有部機賣汽水同零食,車上有堆墨西哥人好富貴,狂買野食,一條餅乾仔收1.5歐🤦🏻‍♂️ 咁食法容乜易破產,中途站佢哋買左好多生果、沙津、薯片樣樣齊返上車食。Money is not a problem for them. 成程車係個廁所臭啲,懷疑啲人唔識沖廁!

沿途已經雨點紛紛,去到Prague 天都灰埋仲要持續落雨,心諗又黎😞 呢度住宿價錢同德國差唔多,去到hostel 被告知無位,要轉戰第二間,初時話價錢要500 CZK (10 蚊 = HKD 3.5) 一晚,通常walk in 都會平啲,但今次明顯hostel world 平啲,所以貨比三家穩陣! 呢個Hostel一星期有幾日都會攪唔同嘅活動!例如免費請你食傳統Czech 腸仔、啤酒半價等等!佢仲包早餐添,又可以慳返一筆! 天氣不似預期,我同旗扞哥冒住橫風橫雨係超市帶啲野食返黎,一包意粉8 CZK,超值首選Tesco ! 實惠牌啲friend. 食埋晚餐大被同眠。

樓主兩個月前去
而家到邊呀
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇
樓主兩個月前去
而家到邊呀

返左黎喇

d 遊記係個邊因為iphone 線壞左出唔到
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?
補返張圖先

巴打肯定係搭春秋
我可能見過你都唔奇

你都係6月18出發?

我係呢間airline既ground黎
呢架野長期hold機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞