(Live) 一張單程機票 一路向北嘅故事

159 回覆
65 Like 8 Dislike
高質圖

萬里長城長又長,今次黎北京,最想做嘅就係想去長城做個好漢,長城係呢度都有好幾條,今次就選擇左慕田峪,聽聞人比較少,出發前係網上睇啲登城攻略,大部份人都係朝早出發,但由於第一日實在太多周車勞動,我差唔多10點幾先出發,係北京地方同地方之間係地圖上睇好似幾近,但閒閒地都要坐20-30分鐘車。

坐到去慕田峪都差唔多成點鐘,仲要突然間落大雨,心諗“今次仆街了”,好彩只係過雲雨,上去可以選擇行、纜車或者索道,行就唔好喇,起碼要30-40分鐘先到,重點係長城呀嗎,價錢比經濟係索道,我選擇左索道上滑道落,其實個索道都幾危險,隻腳條條Fing,又無安全帶,得個護欄,全程都無乜人坐,十隻手指都數得曬。

慕田峪長城分左1-14 ,一個鐘到已經可以行左一半來回,3點到已經完成呢個長城嘅旅程,一開始我仲諗會唔會太晏黎,係黎嘅途中有個導遊話下晏黎最好,旅行團大部份都係朝早黎,晏就少人好多,沿途真係無乜人,而且外國人都比較多。

滑道係全日最期待嘅活動,真係幾好玩,好後悔無帶埋gopro 黎拍片,好似小型賽車咁,自己控制速度快慢,不過唔敢開得太快,快得制可能會飛出街。

回程嘅時候唔知係咪坐左架慢車,4點幾上車7點先返到去,總站同我上車果個地方完全唔同,好彩第一日識嘅朋友借左個共享單車account比我,我就搵左架單車踏去附近嘅三里屯,都踏左20分鐘先去到三里屯,果度衣食住行樣樣齊,你會見到好多熟悉嘅餐廳同品牌。不過價錢就. . .
上年都係差唔多呢個時間去

西伯利亞鐵路?

無論係google 定百度,去二連嘅交通都好似一個謎咁,平價嘅選擇有火車同大巴,兩個都係要坐10個鐘到,不過大巴就可以節省返一晚住宿嘅錢,火車去到係夜晚9點幾,不過時間表係一個謎!大部份攻略都話係木樨園有車去,北京朋友幫我用apps 搵,搵到一個叫永定嘅長途汽車站都有得坐,我就過去一探究竟,點知係無答案嘅,佢確實係有星期5嘅飛賣去二連,但係架車有可能唔黎,如果唔黎就只有退錢,所有野都係睇運,買飛係有實名証,要睇埋歡樂卡,但我地仲有個同伴未黎到,所以會等埋一齊先去買。

又要再一次強調北京由一個點去另一個點都幾花時間,攪下攪下已經係下晏5點幾,而且天氣報告話夜晚開始會落大雨,講到好誇張咁,所以要盡快完成室外嘅景點,我坐左去睇鳥巢同水立方,佢係奧林匹克公園同奧體中心嘅中間,我就公園入係中心出,果度都幾大,兩個站嘅距離大約係太子到油麻地,免費入場但係入面係唔可以踏單車,只可以步行,如果你想睇佢著曬燈咁就要7點30打後喇,可惜等佢唔到喇,天氣突然黑曬,又返風,心知不妙,即閃。

果度附近無乜景點,最近就係8號線嘅終點站南鑼鼓巷,條街係做遊客生意,閒閒地飲飲食食都幾十蚊一樣,窮遊嘅我消費唔起🤦🏻‍♂️
lm

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear
同埋嗰邊啲杯麵一啲都唔好食
同埋dl google translate俄文offline版
lm
留名

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear
同埋dl google translate俄文offline版

除左麵仲有乜食? 中餐?

你個時係直達扎門定二連再轉過去

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear

買定啲腸仔蕃茄etc夾麵包食
可以食餐車嘅,不過應該又貴又難食
停大站嗰陣月台多數會有人賣野食

我係搭去扎門嘅大巴
不過其實會先係二連停一個上晝
成程車用左差唔多一日

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear

我係搭去扎門嘅大巴
成程車用左差唔多一日

要自備埋麵包?

好似有伏咁 坐去扎門

落住雨嘅北京都唔知可以有咩做,大部份戶外嘅景點都無得去,博物館我又無乜興趣,天氣報告話會落足好幾日,好彩前一日去左長城。

係木樨園發現原來有直車由北京去到蒙古嘅邊境城市扎門烏德,車費220蚊人仔,比起去二連貴多40蚊,班次每日都唔同,可能有可能無,而且唔可以今日買聽日嘅車飛。又係運氣先決,唯有聽日再算。車站外好多北京手抓餅,我都係鐘意食台式多啲,呢邊有汁而且味道唔多討好,但勝左夠抵 5蚊人仔大大份,可以當係一個下晏飯。

王府井行下果邊周圍都係商場林立,有條好短嘅食街,都係啲煎煎炸炸野為主,不過你都知落住雨嘅環境係幾一般架喇,所以就幫襯就免喇。

西伯利亞鐵路?

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear

我係搭去扎門嘅大巴
成程車用左差唔多一日

要自備埋麵包?

好似有伏咁 坐去扎門

梗係自備啦ching
唔通車費包埋伙食咩

有咩咁伏
其實嗰陣我都唔知係咪真係有車直去扎門
網上淨係得一個source話有
當時都係諗住有就搭佢,冇就搭去二連再算

yes
一樣係經北京蒙古

有咩貼士分享下?

errrr
坐火車唔好餐餐杯麵囉
會食到嘴都wear

我係搭去扎門嘅大巴
成程車用左差唔多一日

要自備埋麵包?

好似有伏咁 坐去扎門

梗係自備啦ching
唔通車費包埋伙食咩

有咩咁伏
其實嗰陣我都唔知係咪真係有車直去扎門
網上淨係得一個source話有
當時都係諗住有就搭佢,冇就搭去二連再算

我以為架車有得買🤦🏻‍♂️

今日無蒙古車 尋日有兩班 買左去二連 🤔
一行四人晨咁早9點去到木樨園買飛,佢竟然話得3 張,再問去扎門烏德呢?佢話今日無車,你要過去服務台問司機,心諗唔係呀嗎!已經好早架喇喎,因為一日只有一班,錯過左就要等到聽日,過到去Information Center 個位姐姐打個電話比司機就話有票,叫我地返過去買,幾經轉接終於買到17:40 由木樨園開出去二連嘅巴士。係北京呢幾日我都係住Couchsurfing,特別多謝Benny 呢幾日嘅照顧同幫忙。返去Pack埋野等夠鐘就出發。

買票同上車都係同一個地方,係大紅門路,而唔係南苑路果邊。候車室有間小商店,可以買d乾糧,當然係超市買選擇更多價錢更實惠。張飛上面有車牌no., 訓邊個位,二連同札門嘅車除左價錢上,一個係160 度可訓,一個係130度 半坐半訓,認住個no. 上車,唔會有人特別提你上車,17:40 分準時開車,仲諗住6 條友霸曬全架車,點知就精彩喇!

開左唔夠5 分鐘已經去到下一個站,有一堆人,好很多生果同行李,原來全部都係上我地架車!雖然我地d位一早劃好曬,但係司機又會亂咁黎,點你去呢去路,撞位撞到傻,還好我地4 個都係後排上下,影響不大!佢地嘅水貨水果實在太多,我地本身放左係行李格嘅背包全部比人放曬出黎,d貨多到要將d 行李箱同背包放返曬上車嘅走廊,呢個體驗真係一生難忘,搵資料果陣都知有水貨客,但無諗過咁誇張,亦都唔見有相關圖片有如盛況。張飛千期唔好扔!

一開始已經知道呢程車比較長,盡快唔飲水同提早放貨,去到第二個站6 點幾個陣已經小左一次便,我地係果度足足攪到8 點先開車,9 點幾已經想再去廁所,死忍難忍,忍到差唔多十點幾突然有得去,足足屙左幾分鐘,明明只係飲左淡好少嘅水。

再坐多個幾鐘去到張家口會停半粒鐘,全車都要落車,果度有個好臭嘅廁所(無水洗手),同埋司機要開飯,唔食飯就等夠鐘上返車。

平時凌晨會停埋路邊唔開,不過我地架車因爲太遲開,所以變左連夜趕路唔會再停。

訓醒已經係4 點幾,好難得睇到日出,平時要好有意志先睇到🤦🏻‍♂️ 睇埋日出再訓,朝早6:30 成功到達二連!

巴打依家仲係路程中定已經去完???

懂不懂什麼是 Live
留名支持

去緊!
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞